In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
November 2003
File not found.

















'Als startend bedrijf boven maaiveld uitsteken'
Computertraining op maat

DeMeester Training staat voor computertraining op maat. Een éénmansbedrijf dat ongeveer een jaar geleden het levenslicht zag. "Omdat ik me eraan stoorde dat, toen ik zelf diverse computercursussen volgde, deze te weinig toegespitst waren op de praktijk. Zelf werkte ik destijds bij DOW, terwijl medecursisten bij diverse andere bedrijven werkten zoals een bouwbedrijf en een notariskantoor. Iedereen bleef met vragen zitten. Ik dacht 'dat moet beter kunnen'.


Het éénmansbedrijf van Jacqueline staat voor computertraining op maat.

Vorig jaar maart ben ik naar de Kamer van Koophandel gegaan en een half jaar later ben ik begonnen met effectieve klantenwerving", vertelt Jacqueline wier meisjesnaam De Meester haar goed van pas komt voor de bedrijfsnaam van de prille onderneming. Ze geeft trainingen op maat in kantoorautomatisering aan voornamelijk bedrijven. Dat wil zeggen dat ze zelf steeds een leidraad (manual) opstelt met specifieke oefeningen voor een bepaald bedrijf. "De oefeningen gaan over hùn werkzaamheden. Om als startend bedrijf te kunnen concurreren met gevestigde bedrijven moet je boven het maaiveld uitsteken. Daarom maak ik manuals voor de klant toegespitst op de praktijk", aldus Jacqueline van de Voorde-De Meester uit Hulst.

Pakketten
Ze geeft zowel basiscursussen als cursussen voor gevorderden. Voor basiscursisten die op hun werk veel te maken hebben met administratie is het Word programma meer van belang, terwijl voor financiën Excel handig is. Powerpoint is raadzaam voor presentaties van een bepaald bedrijf. Vaak doceert Jacqueline combinaties van pakketten, maar wel steeds 'taylormade'. "Nee, een droom is geen werkelijkheid geworden voor mij. Wel is een liefhebberij een passie geworden. Het is voor mij een kick om veel tijd en energie in een eigen bedrijf te stoppen. Als het misgaat kan ik niemand de schuld geven en als het goed gaat kan ook niemand anders de complimenten krijgen. Zeker in deze branche is veel eigen initiatief nodig. Je moet steeds nieuwe bronnen aanboren. Een specifieke computercursus is niet iets wat regelmatig terugkeert. Soms wel. Zoals lesgeven aan nieuw ingestroomde medewerkers of lesgeven voor hetzelfde bedrijf maar voor een andere afdeling. Bijvoorbeeld een cursus Excel voor de afdeling boekhouden. Ik beschouw het als een groot compliment als je door een bedrijf teruggevraagd wordt."

Erasmus
Het werkterrein van de Koewachtse van origine blijft niet beperkt tot de regio Zeeeuws-Vlaanderen. Zo geeft ze les aan het secretariaat bestuurskunde voor de Erasmusuniversiteit in Rotterdam. Ook middelgrote bedrijven als Stoffels Cleaning en Westerveld Schoonmakers behoren tot haar klantenkring. Het Regionaal Opleidingen Centrum (ROC) in Terneuzen, dat onlangs het 10-jarig jubileum vierde, is eveneens één van Jacquelines opdrachtgevers. "Jaren geleden ben ik als systeembeheerder begonnen, heb de opmars van de pc meegemaakt en alle stappen doorlopen. Bij DOW destijds gaf ik wel eens computerles en eind november 2002 werd ik gevraagd om ook voor het ROC te werken omdat ze op zoek waren naar docenten voor ICT cursussen in het volwassenenonderwijs. Ik was dus toen nog niet voor mezelf begonnen, want ik wilde eerst weten of ik het werk wel leuk vond. Dat bleek het geval en na mijn inschrijving in het handelsregister heb ik gezorgd dat ik alle ECRDL certificaten behaalde om computerles te geven. Vervolgens ben ik me pas met de acquisitie van mijn bedrijf bezig gaan houden. Gelukkig staat mijn gezin achter mij. Er komt veel om de hoek kijken bij de start en het runnen van een eigen bedrijf. Je moet bijvoorbeeld zelf je administratie regelen. Buiten het drukwerk besteed ik niet veel uit. Zelf heb ik ook mijn logo en mijn visitekaartjes gemaakt", legt 'De Meestertrainer' uit. Binnen afzienbare tijd hoopt ze ook een eigen website gerealiseerd te hebben.

Kloof
Het klantenbestand van DeMeester Training laat zich verdelen in 80 procent 'zakelijk' en 20 procent 'particulier'. Jacqueline: "Ik geef les aan particulieren die altijd gezworen hebben dat ze niks met computers te maken willen hebben. Maar de ontwikkeling van pc's heeft hen ingehaald. Ze zeggen: 'nu moet ik mee'. Bijvoorbeeld omdat ze een bestuursfunctie bij een sportvereniging (gaan) bekleden of vanwege de kleinkinderen. Deze mensen hebben wel interesse voor automatisering, maar het is niet zoals bij de jongere generatie met de paplepel ingegoten. Ze moeten de kloof overbruggen. Ik vind het heel leuk om mensen iets bij te brengen en aan de hooggespannen verwachtingen van de klant te voldoen. Je hebt te maken met deadlines van de opdrachtgevers en je kan alles niet zomaar uit de mouw schudden. Mijn cursussen zijn namelijk op maat gemaakt. Als je voor een klant staat moet je geven wat erin zit. De uitdaging is om het goed te doen. De interactie met de cursisten vind ik prettig. Bovendien heb ik het voorrecht dat ik bij veel bedrijven een kijkje in de keuken mag nemen."

Meer informatie
E-mail: info@demeestertraining.nl


...informeert
Meer lef voor Zeeuwse ondernemers

...start
Computertraining op maat

...onderneemt
Nieuw voor het bedrijfsleven in Zeeland

...reikt uit
Uitreiking Luctor tijdens Vernieuwend Ondernemerschap Evenement

...helpt
Innovatie is sleutel tot succesvol zakendoen

...onderzoekt
Winkelend publiek in Zeeuwse steden onder de loep

...belast
Fiscus maakt het kerstpakket fors duurder

...kiest
Goese ondernemers kiezen de beste

...netwerkt
Geslaagd netwerken in Zeelandhallen Goes

...spreekt
Tips voor regionale advocatuur

...organiseert
Junior Kamer in teken van de BOS

...rijdt
Zakelijk Onderweg

...verdwijnt
Daling in Zeeuwse werkgelegenheid zet door

...ontwikkelt
NEPROM: ontwikkel meer toplocaties

...concludeert
NVM wijst in Economische Regio's op nut van gedifferentieerd aanbod