In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2005
File not found.

















Masterplan ICT Innovaties van de Zeeuwse Vereniging voor ICT Ondernemers (ZVIO)
Zeeland als ICT kenniscentrum

De Zeeuwse Vereniging voor ICT Ondernemers (ZVIO) heeft het Masterplan ICT Innovaties Zeeland (IIZ) opgesteld. De vereniging ziet goede kansen voor Zeeland als ICT kenniscentrum indien de krachten gebundeld worden in een professionele organisatie en er een innovatief ICT klimaat geschapen wordt. Profileren van het ICT potentieel in Zeeland, verbreden van de samenwerkingsverbanden en optimaliseren van de relatie met regionale kennisinstellingen als de Hogeschool Zeeland en het ROC staan daarbij voorop.

Ondernemers Jean-Marc Dagevos, Ad Franse en Eric Baert (vlnr.)
van de projectgroep Masterplan ICT Innovaties Zeeland.

Het Masterplan IIZ is opgesteld om deze doelstellingen te verwezenlijken. Dit project wordt gefinancierd met steun van het Europees fonds voor regionale ontwikkeling van de Europese Commissie en met steun van de Provincie Zeeland. In de ZVIO zijn inmiddels 19 ICT bedrijven vertegenwoordigd met uiteenlopende specialismen. Door deze samenbundeling kan de ZVIO een grotere speler worden in de ICT branche, zowel binnen als buiten de landsgrenzen. Klanten kunnen voor alle disciplines terecht bij de ZVIO: hardware, software, intra- en internet, telecom, consultancy, kantoorautomatisering, webdesign. Partners van de ZVIO zijn HZ, ROC en innovatienetwerk Syntens. "In principe mag ieder bedrijf lid worden van de ZVIO mits ICT de hoofdactiviteit vormt. Bovendien moeten onze leden actief zijn. Je ziet dat passieve leden afvallen, terwijl nieuwe leden zich aandienen. Omdat we een bruisende vereniging zijn hebben we niets aan slapende leden. We willen met samenwerken de kwaliteit verbeteren. Kwaliteit is onze belangrijkste drijfveer. Wij leveren kwaliteit op een transparante manier", stellen de ICT-ondernemers Eric Baert, Ad Franse en Jean-Marc Dagevos. Zij maken evenals coördinator Hans de Bruin van de HZ deel uit van de projectgroep. Tevens zitten Baert en Dagevos (secretaris) in het ZVIO-bestuur, evenals Jeroen Stephan (voorzitter), Corné van Eekelen (penningmeester) en Martin Florusse.

Keurmerk
De vereniging is druk doende met het ontwikkelen van een ZVIO kwaliteitskeurmerk. Als zaken gedaan worden met leden van de ZVIO weten de klanten dat deze aan hoge kwaliteitsnormen (moeten) voldoen. "Er liggen in Zeeland goede kansen voor individuele ICT bedrijven en voor de samenwerkende ICT bedrijven in de ZVIO. We gaan een ICT logo in de markt zetten dat een maatstaf is voor de kwaliteit die onze leden leveren. Tevens werken wij aan standaardisatie van methoden en technieken zodat uitwisseling een stuk gemakkelijker wordt. We willen ook samen gaan werken in een commerciële parapluorganisatie. Een vereniging heeft tenslotte toch iets vrijblijvends", aldus de 46-jarige ondernemer Franse van Adfranse Automatisering in Heinkenszand. "De ICT-kennis in Zeeland is veel te versnipperd. Daar willen we wat aan doen, maar als je samen wilt werken is het heel belangrijk dat je diensten verleent op hetzelfde goede niveau. Vandaar dat we zoveel waarde hechten aan een kwaliteitskeurmerk", vult de 48-jarige Baert aan.

De Oost-Zeeuws-Vlaming geeft leiding aan Merzaan in Terneuzen. "ICT is voor Zeeland net als industrie en toerisme een interessante sector. De ICT is ook interessant in verband met opleidingen op de HZ. Veel nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen zijn ICT gerelateerd. Iedere dag komen er in de ICT nieuwe dingen bij. Je kan niet stil blijven staan", vertelt de 31-jarige Dagevos die het bedrijf PreSoft in Krabbendijke leidt.

De ZVIO zag ruim een jaar geleden het levenslicht en organiseert iedere maand de Second Tuesday. Iedere tweede dinsdag van de maand houden de leden een netwerkbijeenkomst in Motel Goes waarbij telkens een verschillend thema wordt behandeld en waarvoor sprekers worden uitgenodigd. "In de provincie zijn er gigantische kansen om een innovatief ICT klimaat te scheppen. De politiek moet gemobiliseerd worden om het ICT-beleid op de agenda te zetten. ICT moet ge'ntegreerd worden in het maatschappelijk gebeuren. Er moeten veel meer zaken gedaan worden met Zeeuwse ICT-bedrijven.

Zeeuwse gemeentes bijvoorbeeld hebben allemaal een website nodig. Waarom zouden die buiten de provincie moeten gaan kijken? De HZ is de bron waar wij uit willen putten. De ZVIO vervult een brugfunctie van de ICT-ondernemers naar de HZ. Onze vereniging is de katalysator. De opleidingen worden tegenwoordig veel beter afgestemd op de behoeften die wij hebben. We moeten daarom zorgen dat we ICT-afgestudeerden van de HZ binnen de provincie houden", aldus Ad Franse.

Overleg in de projectgroep

Meer informatie:
SIBD (Services for International Business Development)
Internet: www.zvio.nl
E-mail: info@zvio.nl


...informeert
De poort naar nieuwe uitdagingen

...start
Snelle boten voor wedstrijdzeilers

...schrijft
Studenten HZ schrijven praktische handleiding Lobsterbox

...innoveert
Zeeuwse levens- middelenindustrie innoveert actief

...onderzoekt
Overlijden en arbeidsongeschiktheid leidt vaak tot einde bedrijf

...verkoopt
Huwelijksbureau voor bedrijven op internet

...begeleidt
Begeleiding bij bedrijfsoverdracht

...koopt
Bedrijven te koop

...prikkelt
Jongeren hard nodig op Zeeuwse arbeidsmarkt

...vermindert
Veel animo voor project Duurzaam Ondernemen Tholen

...onderneemt
Internationaal ondernemen: Wie durft?

...investeert
Ons kent ons: hoe leg je de eerste contacten?

...verkent
In het kielzog van Karien van Gennip

...verplaatst
Outsourcing betreft nu ook hoogwaardige arbeid

...handelt
Oost-Europese markt divers maar kansrijk

...exporteert
Exporteren naar Zuid-Europa

...groeit
Groei van copycat China laat zich niet stilleggen

...inspireert
Verenigde Staten

...verschilt
Nederlander heeft meer haast dan Belg

...concurreert
Sterke concurrentie noopt transporteur tot aanpassing

...financiert
Lokale financiering biedt meeste mogelijkheden

...verzekert
Vijf verzekeringen om over na te denken

...netwerkt
Ondernemers netwerken op Haringparty Goes

...rijdt
Zakelijk onderweg

...belegt
De Beleggings- adviseurs

...bundelt
Zeeland als ICT kenniscentrum

...subsidieert
Nieuwe impuls voor grensoverschrijdende projecten

...vist
Internationaal gezelschap haalt Zeeuwse delicatesse binnen

...huisvest
Gemeente, provincie en ministeries gecharmeerd van grensoverschrijd- ende bedrijven- terreinen

...huisvest
Middelburg: wonen en werken op Ramsburg