In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2005
File not found.

















Studenten HZ schrijven praktische handleiding Lobsterbox

Voor de samenstelling van een praktische handleiding voor de lobsterbox, de bewaarbak voor levende kreeften, is de afgelopen maanden een innovatieteam actief geweest. Twee studenten van de afdeling Communicatie van de Hogeschool Zeeland (HZ), Maarten Kempen en Henk Bout, hebben onder begeleiding van docent Roel Pijpers de begeleidende documentatie gemaakt.


Lobsterbox en hun ontwerp

Voor de succesvolle presentatie van de lobsterbox was al een handleiding geschreven door studenten van de afdeling Aquatische Ecotechnologie van de HZ. Deze gaat in op de biotoop van de kreeft, de noodzaak van geconditioneerd bewaren en hoe de lobsterbox dat uitvoert. Maar Huub van Putte, directeur van Pegasus Trading uit Sint Maartensdijk die voor producent Dragon Plastics de lobsterbox verkoopt, merkte dat zijn klanten vooral behoefte hebben aan een handleiding die per stap weergeeft hoe te handelen. "Voor de kok in de keuken, belast met de dagelijkse verzorging, waren die veertig pagina's wat onhandig."

Innovatieteam
Binnen het kader van het project Strategisch Innoveren Zeeland (SIZ) legde Van Putte de vraag voor aan Willy Reijniers, adviseur bij Syntens, het innovatienetwerk voor ondernemers. Reijniers is vanaf het begin van de ontwikkeling bij de lobsterbox betrokken. Hij zocht contact met de HZ om een SIZ-innovatieteam bestaande uit de ondernemer, studenten en een begeleidende docent samen te stellen. Hij kwam terecht bij docent Communicatie Roel Pijpers. Pijpers: "Gezien de vraag naar een praktische en visuele handleiding dacht ik al snel aan Henk Bout en Maarten Kempen. Een handleiding lijkt simpel maar vraagt toch om ervaring en kennis van zaken; zij zijn vierdejaars studenten. Bovendien zijn zij vaak grafisch bezig en hebben zij commerciële ambities. Ze hebben er met liefde en inzicht aan gewerkt.


Vrijheid
Maarten Kempen (Henk Bout verblijft voor een stage in het buitenland) is enthousiast over de opdracht. "Het is leuk om voor een echte opdrachtgever te werken. Dat is toch anders dan een schoolopdracht en het wordt nog betaald ook! We kenden het product niet en kregen veel vrijheid. Er was geen huisstijl, alleen een kleur, logo en lettertype." De veertig pagina's tekst werden doorgeploegd en alle ideeën op tafel gelegd. Kempen: "Henk is vooral in vormgeving sterk, ik ben meer op teksten gericht. We hebben de tekst teruggebracht tot zestien pagina's beeld met tekst om de lobsterbox te installeren en te onderhouden. Voor problemen en het dagelijks en wekelijks onderhoud hebben we vier pagina's met aandachtspunten gemaakt."


Leerschool
Inmiddels is het project afgerond en geëvalueerd. Van Putte en Reijniers zijn zeer tevreden met het resultaat en de vlotte, adequate aanpak van de studenten die heel zelfstandig hebben gewerkt. Pijpers en Kempen zijn zeer te spreken over de opdracht en de opzet van het SIZ-innovatieteam. Pijpers: "Dit is voor herhaling vatbaar want de praktijk is toch altijd de beste leerschool. Wel is het belangrijk de juiste studenten bij de opdracht te vinden." Ook Kempen denkt dat niet iedere student hiervoor geschikt zal zijn. "Je moet wel commercieel willen en kunnen werken. Maar het initiatief is prima."

Meer informatie
Internet: www.lobsterbox.nl


...informeert
De poort naar nieuwe uitdagingen

...start
Snelle boten voor wedstrijdzeilers

...schrijft
Studenten HZ schrijven praktische handleiding Lobsterbox

...innoveert
Zeeuwse levens- middelenindustrie innoveert actief

...onderzoekt
Overlijden en arbeidsongeschiktheid leidt vaak tot einde bedrijf

...verkoopt
Huwelijksbureau voor bedrijven op internet

...begeleidt
Begeleiding bij bedrijfsoverdracht

...koopt
Bedrijven te koop

...prikkelt
Jongeren hard nodig op Zeeuwse arbeidsmarkt

...vermindert
Veel animo voor project Duurzaam Ondernemen Tholen

...onderneemt
Internationaal ondernemen: Wie durft?

...investeert
Ons kent ons: hoe leg je de eerste contacten?

...verkent
In het kielzog van Karien van Gennip

...verplaatst
Outsourcing betreft nu ook hoogwaardige arbeid

...handelt
Oost-Europese markt divers maar kansrijk

...exporteert
Exporteren naar Zuid-Europa

...groeit
Groei van copycat China laat zich niet stilleggen

...inspireert
Verenigde Staten

...verschilt
Nederlander heeft meer haast dan Belg

...concurreert
Sterke concurrentie noopt transporteur tot aanpassing

...financiert
Lokale financiering biedt meeste mogelijkheden

...verzekert
Vijf verzekeringen om over na te denken

...netwerkt
Ondernemers netwerken op Haringparty Goes

...rijdt
Zakelijk onderweg

...belegt
De Beleggings- adviseurs

...bundelt
Zeeland als ICT kenniscentrum

...subsidieert
Nieuwe impuls voor grensoverschrijdende projecten

...vist
Internationaal gezelschap haalt Zeeuwse delicatesse binnen

...huisvest
Gemeente, provincie en ministeries gecharmeerd van grensoverschrijd- ende bedrijven- terreinen

...huisvest
Middelburg: wonen en werken op Ramsburg