In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2005
File not found.

















Jongeren hard nodig op Zeeuwse arbeidsmarkt

De actiedag Zeeland die de Taskforce Jeugdwerkloosheid onlangs in Goes, Middelburg en Terneuzen hield, heeft werkgevers, bestuurders en vertegenwoordigers van allerlei instellingen die zich met jongeren bezig houden flink aan het denken gezet. Het werd ze dan ook stevig ingepeperd door voorzitter Hans de Boer van de Taskforce. Van de oud-voorzitter van MKB-Nederland mogen de jongeren in Zeeland niet buiten de boot vallen. Zeker gezien de naderende vergrijzing is elke jongere op de arbeidsmarkt hard nodig.

Voorzitter De Boer (rechts) van Taskforce Jeugdwerkloosheid
en bestuurslid Van 't Westeinde van de BZW.

De Taskforce was die dag op missie in Goes, Middelburg en Terneuzen om zoveel mogelijk werkgevers te prikkelen jongeren een baan, leerwerkplek of stage aan te bieden. Vóór 2007 moeten achthonderd werkloze jongeren extra aan de slag zijn. De organisatie was in handen van de landelijke Taskforce Jeugdwerkloos-heid en regionale partners, zoals het Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid Zeeland (RPA), het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI), het ROC Zeeland, de Regionale Meld- en Coördinatiefunctie voortijdig schoolverlaters (RMC) en LéTÉ, reïntegratiebedrijf in Middelburg. De actiedag leverde niet direct tientallen nieuwe vacatures bij bedrijven en instellingen in Zeeland op, maar heeft de aandacht wél op het probleem gevestigd.

Gezamenlijk kwamen de ruim tweehonderd aanwezigen tot de conclusie dat de aandacht voor drop-outs of jongeren die langdurig in een uitkeringssituatie dreigen te belanden, op dit moment te versnipperd is. Samenwerking en een integrale aanpak zijn de sleutels tot een doorbraak.

De estafette ging van start in het ROC Zeeland in Goes, waar tientallen belangstellenden luisterden naar het betoog van Thijs 't Hart, wethouder sociale zaken in Goes en voorzitter van RMC Oosterschelderegio. Hij noemde de jeugdwerkloosheid in Zeeland 'een grof schandaal' en legde de lat voor de Oosterschelderegio hoog. "Er vallen geen jongeren meer buiten de boot. Anders hebben we gefaald." 't Hart roemde in dit verband de verdiensten van RMC Oosterschelde die er in geslaagd is - sinds de start van RMC in september vorig jaar - honderd uitvallers in de regio binnenboord te houden of naar werk te begeleiden. 't Hart rekende de aanwezigen voor dat elke werkloze jongere de maatschappij meer dan 12.000 euro per jaar kost.

Loopbaan
Hans de Boer, voorzitter van de Taskforce Jeugdwerkloosheid, spoorde de aanwezige jongeren aan om vooral 'voor een loopbaan, en niet voor een zitbaan te kiezen'. Hij gaf hen mee dat je 'met een vak in je vingers', bijvoorbeeld in de bouw en metaal, zeker drie- tot vierhonderd euro meer kunt verdienen dan op kantoor. Hij hield de werkgevers voor dat de beschikbare subsidies op het aannemen van jongeren, behoorlijk kunnen oplopen.

De estafette kreeg een vervolg in de groenloods van LéTÉ in Middelburg, waar ook staatssecretaris Henk van Hoof zijn opwachting maakte. Hij werd samen met bestuurslid Marc van 't Westeinde van de Brabants Zeeuwse Werkgevers, Ellie Walrave-Troost, wethouder sociale zaken en werkgelegenheid in Vlissingen en De Boer door interviewster Marga Rijerse aan de tand gevoeld over de obstakels die jongeren in de praktijk tegen komen om aan het werk te raken. "Waar belemmeringen zijn, hoor ik die graag", liet Van Hoof weten. Hij toonde zich er voorstander van dat organisaties veel meer samenwerken achter éen loket.

Van 't Westeinde vindt het onterecht als enkel de werkgevers verantwoordelijk worden gehouden voor het probleem van de jeugdwerkloosheid. Werkgevers weten de weg vaak niet te vinden langs alle instanties, afkortingen van wettelijke bepalingen en subsidieregelingen. Hij pleitte dan ook voor de oprichting van één loket waar werkgevers terecht kunnen met vacatures én voor de afschaffing van de beloningssystemen en bonussen voor het in dienst nemen van jongeren. Daar zitten werkgevers volgens hem niet op te wachten. Walrave wees ook op de noodzaak van een samenhangend arbeidsmarktbeleid. Op Walcheren is men daar al volop mee bezig. Zij maakte melding van de start van een nieuw project om allochtone studenten aan de Hogeschool Zeeland te trainen tot mentor voor allochtone leerlingen uit de brugklas van het voortgezet onderwijs.

In het CWI in Terneuzen werd de actiedag afgesloten. Hans de Boer zette daar alles op alles om werkgevers aan te moedigen om jongeren een kans te geven. Hij sprak de mensen rechtstreeks aan op hun verantwoordelijkheid. In Zeeuws-Vlaanderen lijkt het probleem rondom de jeugdwerkloosheid nog niet zo groot. Wanneer de economie aantrekt en de vergrijzing binnen de bedrijven toeslaat, kan het beeld over de werkgelegenheid heel anders zijn, erkende Ronald de Back van het CWI. "Als alle werkgevers morgen op de stoep staan, hebben we juist een tekort aan mensen."


...informeert
De poort naar nieuwe uitdagingen

...start
Snelle boten voor wedstrijdzeilers

...schrijft
Studenten HZ schrijven praktische handleiding Lobsterbox

...innoveert
Zeeuwse levens- middelenindustrie innoveert actief

...onderzoekt
Overlijden en arbeidsongeschiktheid leidt vaak tot einde bedrijf

...verkoopt
Huwelijksbureau voor bedrijven op internet

...begeleidt
Begeleiding bij bedrijfsoverdracht

...koopt
Bedrijven te koop

...prikkelt
Jongeren hard nodig op Zeeuwse arbeidsmarkt

...vermindert
Veel animo voor project Duurzaam Ondernemen Tholen

...onderneemt
Internationaal ondernemen: Wie durft?

...investeert
Ons kent ons: hoe leg je de eerste contacten?

...verkent
In het kielzog van Karien van Gennip

...verplaatst
Outsourcing betreft nu ook hoogwaardige arbeid

...handelt
Oost-Europese markt divers maar kansrijk

...exporteert
Exporteren naar Zuid-Europa

...groeit
Groei van copycat China laat zich niet stilleggen

...inspireert
Verenigde Staten

...verschilt
Nederlander heeft meer haast dan Belg

...concurreert
Sterke concurrentie noopt transporteur tot aanpassing

...financiert
Lokale financiering biedt meeste mogelijkheden

...verzekert
Vijf verzekeringen om over na te denken

...netwerkt
Ondernemers netwerken op Haringparty Goes

...rijdt
Zakelijk onderweg

...belegt
De Beleggings- adviseurs

...bundelt
Zeeland als ICT kenniscentrum

...subsidieert
Nieuwe impuls voor grensoverschrijdende projecten

...vist
Internationaal gezelschap haalt Zeeuwse delicatesse binnen

...huisvest
Gemeente, provincie en ministeries gecharmeerd van grensoverschrijd- ende bedrijven- terreinen

...huisvest
Middelburg: wonen en werken op Ramsburg