In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Maart 2004
File not found.

















Startersbegeleiding en faillissementspreventie door oud-ondernemers
Nieuwe projecten
Ondernemersklankbord Zeeland


Het Ondernemersklankbord Zeeland is momenteel druk doende met een aantal nieuwe activiteiten. De club van oud-ondernemers en oud-managers is in onderhandeling met de provincie Zeeland en de gemeente Goes om een startersproject op te zetten. "Wij gaan ondernemers begeleiden via een startersbegeleidingsproject", legt consulent en pr-man Martin de Loos van Ondernemers Klankbord Zeeland uit.

Martin de Loos is consulent van het Ondernemersklankbord Zeeland en behartigt tevens de pr.

Deze startersbegeleiding dient men niet te verwarren met de periodieke startersbijeenkomsten van de Kamer van Koophandel. Bij deze laatste gaat het om oriënterende bijeenkomsten in algemene zin. Men heeft plannen om voor zichzelf te beginnen en er wordt bijvoorbeeld uitgelegd waar de valkuilen zitten. ,,Wij begeleiden al gestarte ondernemers en geven concrete adviezen. Bijvoorbeeld over de facturering of over de kostprijsberekening. Wat is de imaginaire winst? We adviseren ondernemers bijvoorbeeld om een begroting te maken en om zich te specialiseren. Ik ben ik en anders in de markt: 'unique selling point'." De overkoepelende Stichting Ondernemersklankbord is gevestigd in Den Haag. Er zijn net zoveel afdelingen als Kamers van Koophandel. De adviseurs van het Klankbord staan bekend als consulenten. Het zijn oud-ondernemers die hun kennis en ervaring belangeloos ter beschikking stellen aan ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. Het advies is kosteloos met dien verstande dat alleen een donatie van e 75.- per jaar betaald moet worden aan de Stichting Ondernemers-klankbord. ,,We zijn geen veredelde goedkope werknemers en er wordt ook niks op papier gezet."

Faillissement Preventie
Het Ministerie van Economische Zaken en de Stichting Onder-nemersklankbord hebben onlangs het Faillissement Preventie Project gelanceerd. In concreto houdt dit in dat het Ondernemersklankbord in samenwerking met de rechtbanken ondernemers gaat begeleiden om het aantal faillissementen in het MKB terug te dringen. ,,Normaal gesproken vissen de handelscrediteuren bij een faillissement achter het net. Bij het Faillissement Preventie Project wordt de uitspraak over een faillissementsaanvraag drie weken aangehouden door de Rechtbank om de mogelijkheden voor een doorstart te onderzoeken waarbij schuldsanering een belangrijke voorwaarde is. Er worden daarbij consulenten van het Ondernemersklankbord ingeschakeld. In een aantal gevallen blijkt door bijvoorbeeld afslanking een succesvolle doorstart mogelijk", aldus De Loos. Ruim 2000 ondernemers worden jaarlijks door ruim 200 consulenten geholpen met thema's als start en doorstart, financiën, marketing en opvolging. De ondernemers kunnen maximaal een jaar rekenen op ondersteuning van het Ondernemersklankbord. De bedrijven moeten dan weer op de rails staan. Zo niet dan moeten ze zich wenden tot het commer-ciële circuit. In Zeeland waren er vorig jaar 84 nieuwe aanmeldingen van ondernemers. In veel gevallen worden aanvragen van ondernemers door een coördinator van de Zeeuwse Kamer van Koophandel aan een Zeeuwse consulent doorgegeven. In toenemende gevallen doen ook banken, met name Rabobank en Abn/Amro, namens ondernemers een beroep op het klankbord. De Loos stelt dat de oud-ondernemers van het Klankbord desgewenst ruggespraak kunnen houden met specialisten van een notaris- en een accountantskantoor in Goes en van een advocatenkantoor in Middelburg. ,,Zij geven kosteloos advies op persoonlijke titel aan de consulent om de privacy te waarborgen van de ondernemer die geholpen wordt."

Liquiditeit
De consulenten zijn voor een snelle aanpak. ,,Binnen twee dagen na de aanvraag nemen wij contact op met de betreffende ondernemer. De consulent adviseert de ondernemer dan bijvoorbeeld over financiële zaken zoals liquiditeit en marketing." Bekend terrein voor Martin de Loos uit Hoogerheide want hij leidde jarenlang een onderneming in financiële dienstverlening. De inmiddels 55-jarige oud-ondernemer verkocht vijf jaar geleden zijn bedrijf. ,,Ik vind golfen leuk, maar wilde ook nog wat diepgang want het ondernemerschap blijft toch in het bloed zitten. Vandaar mijn activiteiten voor het Ondernemers-klankbord naast mijn voorzitterschap van Kinderopvang in West-Brabant. We willen de bekendheid van het Ondernemersklankbord Zeeland graag vergroten.

We hebben kort geleden contact gelegd met provincie en gemeente en zouden graag een stukje subsidie zien voor de startende ondernemer. Een starter is voor ons iemand die een ondernemingsplan heeft opgesteld. Iemand die nagedacht heeft en niet in een opwelling heeft besloten om weg te gaan bij zijn baas. Zo'n ondernemer is vaak op zijn vakgebied heel goed, maar heeft wel te maken met veel nevenzaken. Bijvoorbeeld belasting, btw, eventueel personeel in dienst nemen, inkoop, debiteurenbeheer, verzekeringszaken."

Bedrijfsvoering
De consulenten van het Ondernemersklankbord begeleiden deze startende ondernemers in hun bedrijfsvoering. Hoe moet je debiteuren beheren? Als een klant na 30 dagen niet betaald heeft, moet je een aanmaning sturen en na 40 dagen een tweede aanmaning. Vervolgens bellen. Een klant is pas goed als hij betaald. Aan een goed debiteurenbeheer ontbreekt het nogal eens. Een goede kostprijsberekening laat soms ook te wensen over. De omzet is wel goed, maar er is geen liquiditeit. Wij zeggen dan eenvoudig: 'Zou je de kosten niet wat beperken want de omzet is zo laag'." De Stichting Ondernemersklank-bord is zeven jaar geleden in het leven geroepen als opvolger van de in 1976 opgerichte Stichting Kleinood. ,,Dat dekte echter niet meer de lading. Vroeger moest een te helpen onderneming klein en in nood zijn, maar tegenwoordig wenden zich ook grotere ondernemingen tot het Ondernemers-klankbord." De afdeling Zeeland staat onder voorzitterschap van Jaap Schipper.

Eén keer in de zes weken hebben de consulenten samen met coördinator Kees de Wolf een bijeenkomst bij de Kamer van Koophandel in Middelburg. ,,Er vindt dan een collegiale toetsing plaats. Hoe zouden jullie dat tackelen? Hoe zouden jullie daar mee omgaan? De diversiteit van bedrijven is groot. Dat maakt het interessant", aldus oud-ondernemer De Loos.


...informeert
'de Ondernemer' mediapartner van Inter-Expo'

...start
'We maken een vliegende start'

...vernieuwt
Hollestelle: 'we hebben samen de goede keuze gemaakt'

...innoveert
"Syntens stimuleert innovatie"

...netwerkt
Zeeuws netwerk voor startende ondernemers

...waarschuwt
Ondernemers schriftelijk gewaarschuwd over bestemmingsplan

...spreekt
In't kort

...organiseert
Aansprekend congres over de arbeidsmarkt in 2010

...rijdt
Een overzicht van nieuwe bedrijfswagens
The big boyzzz...
Chrysler, Citroën
Fiat - Mitsubishi
Nissan - Santana
Seat - Volkswagen

...onderhandelt
Nieuwe projecten ondernemers- klankbord zeeland

...optimaliseert
Het is gewoon goed toeven in terneuzen

...presenteert
Tot 2020 vraag naar 300m2 bedrijven- terrein

...beperkt
Shell beperkt fakkeloverlast in Moerdijk

...stimuleert
Proefprojecten om samenwerking gemeenten bij uitvoering van bouwregelgeving te stimuleren

...selecteert
Breda potentiële regio voor GLS