In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Maart 2004
File not found.





















Online verkopen VS naar 50 miljard dollar

Amerikaanse consumenten hebben in 2003 voor meer dan 50 miljard dollar op internet gekocht. Volgens het departement voor Handel zijn de online verkopen vorig jaar 26,3 procent gegroeid. Toch blijft internet een relatief klein verkoopkanaal.

E-commerce maakt in totaal 1,6 procent uit van alle retailverkopen in de VS, een markt waar jaarlijks 3,5 biljoen dollar in omgaat. In 2002 was dit nog 1,3 procent. Vooral in het laatste kwartaal van 2003 is er veel gekocht over het web. Toen werd 2 procent van alle retailaankopen in webwinkels gedaan.

De cijfers voor het komend jaar zijn hoopvol. Zo werd er tijdens Valentijnsdag 40 procent meer online omzet gedraaid ten opzichte van een jaar eerder.

Voorzichtige schatting
Het Amerikaanse departement voor Handel stelt de cijfers samen middels een onderzoek onder 11.000 retailers. Online reiswinkels, financieel adviseurs en kaartverkoopbureaus worden buiten de cijfers gehouden. Het toevoegen van deze sectoren zou de jaarlijkse omzet van Amerikaanse webwinkels over de honderd miljard dollar stuwen, meldt BBCNews.

Bron: Zibb.nl





Bouwfraudeurs ontlopen strafvervolging

Het is de vraag of er veel gebeurt met de gisteren door bouwbedrijf BAM ingeleverde schaduwboekhouding. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is namelijk niet bevoegd om schaduwboekhoudingen van bouwbedrijven door te geven aan het Openbaar Ministerie.

De Volkskrant schrijft vandaag dat de kartelwaakhond op grond van de Mededingingswet een geheimhoudingsplicht heeft. Minister Brinkhorst van Economische Zaken en Donner van Justitie hebben hierover een brief gestuurd naar de Tweede Kamer. Aanvankelijk stelde Brinkhorst dat ondernemers niet alleen door de NMa kunnen worden beboet, maar ook strafrechtelijk kunnen worden vervolgd. Donner maakte toen al een voorbehoud. De bewindslieden hebben nu moeten erkennen dat de door de NMa verkregen informatie niet wordt gedeeld met justitie.

Bron: Zibb.nl





Reclamespotjes in Nederlandse ergernis top-3

Ruim zeven op de tien Nederlanders stoort zich dagelijks aan het gebrek aan normen en waarden in de samenleving. Daarmee is het de belangrijkste bron van ergernis, blijkt uit het onderzoek 'Dagelijkse irritaties in Nederland' van bureau Trendbox.

In de top-25 van ergernissen scoren dringen, het niveau van bepaalde reclamespotjes, het hoge prijspeil door de euro, zinloos geweld en vandalisme hoog. Allen wekken bijna evenveel irritatie op als het gebrek aan normen en waarden. Tussen de 68 en 60 procent van de ondervraagden irriteert zich aan deze gedragingen. Asociaal gedrag in het verkeer, afval en andere rommel op straat, te dure en slecht bereikbare telefoonnummers van klantenservices, hondenpoep op straat en te hoge beloning van topmanagers completeren de top-10. De onderzoekers noemen het opvallend dat het openbaar vervoer en de files de top-25 van dagelijkse irritaties niet hebben gehaald.

Individualisering verlaagt irritatiegraad
Theoloog, marketingdeskundige en hoogleraar communicatiewetenschappen Anne van der Meiden wijst de individualisering in de samenleving, die gepaard gaat met zelfredzaamheid en zelfbeslissingsrecht, aan als een van de belangrijkste oorzaken voor de hoge irritatiegraad onder Nederlanders.

Bron: zibb.nl





B-merken zetten omzet BAT onder druk

De Britse sigarettenfabrikant BAT (British American Tobacco) heeft zijn winst vorig jaar bijna de helft zien dalen. In 2002 werd nog een nettoresultaat geboekt van 1,15 miljard pond (1,72 miljard euro). In 2003 bleef het resultaat steken op 631 miljoen pond (942 miljoen euro).

Het bedrijf ondervindt in de Verenigde Staten veel concurrentie van goedkopere merken. Daarnaast had de onderneming last van de koersdaling van de dollar ten opzichte van het pond (in 2003 bedroeg die 9,8 procent). De winst werd verder gedrukt door een voorziening voor reorganisaties in Groot-Brittannië en Canada.

Camel-fusie dit jaar voltooid
British American Tobacco is na Philip Morris de grootste sigarettenfabrikant ter wereld. Om de concurrentie van aanbieders van goedkope sigaretten de baas te kunnen voegde het bedrijf vorig jaar de Amerikaanse divisie Brown and Williamson samen met R.J. Reynolds. De fusie met R.J. Reynolds, producent van Camel-sigaretten, wordt dit jaar voltooid. De omzet in 2003 steeg van 24,68 miljard naar 25,62 miljard pond (38,26 miljard euro) zullen zoeken.

Bron: ANP





Nederlandse consument staat positief in 2004

De Nederlandse consument ziet het komende jaar veel zonniger in. Voor het eerst sinds december 2000 is het aantal optimisten over de toekomst weer in een kleine meerderheid.

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ook het oordeel over de afgelopen twaalf maanden is veel positiever, maar hier overheersen nog altijd de pessimisten. Het consumentenvertrouwen, een optelsom van het oordeel over de economie en de koopbereidheid, is in februari met 10 punten gestegen tot -22. Dat is de grootste stijging in een maand sinds het CBS in 1986 de enquête invoerde. De koopbereidheid steeg 3 punten. Consumenten zijn vooral terughoudend als het gaat om grote aankopen. Ook over de prijsstijgingen wordt lichter gedacht. 45 procent van de Nederlanders ervaart de prijsstijgingen als sterk. Juni vorig jaar was dit percentage nog 70 procent.

Angst
Volgens de ondernemersorganisatie zijn er nog veel ondernemers die niks uitvoeren uit angst dat ze niet betaald krijgen. MKB-Nederland wil dat overheid een waarborgfonds in het leven roept om de financiële risico's te beperken. De overheid kan daarnaast de papieren rompslomp verminderen. Dit zou op Europees niveau ook moeten worden aangepakt. Ook moet in kaart worden gebracht wat de verschillen zijn tussen de belastingen en heffingen in de Europese landen. Ambassades zouden ondernemers kunnen informeren over lokale wetten en regelgeving.

Bron: Zibb.nl






ICT-bedrijf Getronics lijkt op de weg terug

AMSTERDAM - Getronics heeft 2003 afgesloten met een nettowinst van 246 miljoen euro. In het voorgaande jaar leed de automatiseerder, die toen langs de rand van de afgrond ging, nog een verlies van 409 miljoen euro.

Het bedrijf denkt dit jaar te kunnen profiteren van verbeterende marktomstandigheden. Getronics stelde bij de presentatie van de jaarcijfers dat de ICT-markten in de tweede helft van 2003 een stabilisering hebben laten zien. De omzet ging vorig jaar omlaag met 26 procent naar 2,7 miljard euro. Getronics begon het jaar met een nettoschuld van 319 miljoen euro. In de loop van het jaar is het grootste deel van de schulden weggewerkt - onder andere door plaatsing van honderd miljoen nieuwe aandelen bij institutionele beleggers. De reorganisatie bij Getronics was niet zonder gevolgen. De top moest opstappen. En er werden 4.000 banen geschrapt. Er is nu nog 22.000 man werkzaam bij het concern, dat actief is in dertig landen.

Bron: ANP






...informeert
'de Ondernemer' mediapartner van Inter-Expo'

...start
'We maken een vliegende start'

...vernieuwt
Hollestelle: 'we hebben samen de goede keuze gemaakt'

...innoveert
"Syntens stimuleert innovatie"

...netwerkt
Zeeuws netwerk voor startende ondernemers

...waarschuwt
Ondernemers schriftelijk gewaarschuwd over bestemmingsplan

...spreekt
In't kort

...organiseert
Aansprekend congres over de arbeidsmarkt in 2010

...rijdt
Een overzicht van nieuwe bedrijfswagens
The big boyzzz...
Chrysler, Citroën
Fiat - Mitsubishi
Nissan - Santana
Seat - Volkswagen

...onderhandelt
Nieuwe projecten ondernemers- klankbord zeeland

...optimaliseert
Het is gewoon goed toeven in terneuzen

...presenteert
Tot 2020 vraag naar 300m2 bedrijven- terrein

...beperkt
Shell beperkt fakkeloverlast in Moerdijk

...stimuleert
Proefprojecten om samenwerking gemeenten bij uitvoering van bouwregelgeving te stimuleren

...selecteert
Breda potentiële regio voor GLS