In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Maart 2004
File not found.

















Hulster recyclingbedrijf pleit voor cultuuromslag
'We maken een vliegende start'

Peter Bogaert sloeg een aanbod af om hoofd engineering te worden in een exotisch resort in Curaçao. Het gezin Bogaert zal wellicht weer de vakantie in het caribisch gebied doorbrengen, maar daar blijft het voorlopig bij. Het leiden van een eigen bedrijf in vertrouwde omgeving geniet momenteel de prioriteit.


Peter Bogaert en Ron Wessels anticiperen op Europese regelgeving.

Toen algemeen directeur Ron Wessels van Interjute bij huize Bogaert aanklopte en voorstelde om samen een nieuw recyclingbedrijf te runnen, zag Peter deze uitdaging wel zitten. J+E Inter-Recycling zag enige maanden geleden te Kapellebrug (gemeente Hulst) het levenslicht. J+E staat officieel voor Jute en Elektra. Het is een onderneming die in heel Nederland overtollige ICT- en andere elektronische apparatuur bij bedrijven en instellingen ophaalt en vervolgens demonteert. De handmatige verwerking van deze apparatuur is arbeidsintensief en milieuvriendelijk. Bogaert demonstreert een oude gedemonteerde computer. "Kijk, hier zie je goud en zilver in de printplaat. Edelmetalen die veel waard zijn. Dat wordt bij ons allemaal netjes gescheiden en door een eindverwerker opgekocht. Álle materialen van oude apparatuur worden bij ons zorgvuldig gescheiden en verwerkt. Daarna gaan deze materialen naar onze eindverwerkers die er nieuwe grondstoffen van maken. Van oude beeldschermen bijvoorbeeld worden weer nieuwe gemaakt. Vandaar onze slogan 'back to basics'."

Export
Wessels geeft bij Interjute leiding aan 40 man, een bedrijf dat handelt in verpakkingen (met name jute zakken) en het vooral van wereldwijde export moet hebben. Men heeft nevenvestigingen in Roemeni‘ en Spanje. Peter Bogaert kan Inter-Recycling voorlopig wel alleen af. Ron Wessels: "We kregen al gauw in de gaten dat we moeilijk aan spullen kunnen komen. Veel mensen zien oude apparatuur niet als een probleem. Het interesseert hen niet zoveel. Men kan moeilijk afscheid nemen van een oude computer en deze gaat een hok in. Betalen om een computer weg te geven? Dan maar liever in een kast zetten." Een simpel telefoontje naar de nieuwe onderneming is ook mogelijk. Men zorgt er niet alleen voor dat men op een goedkope manier van de oude troep afraakt, maar tevens wordt recht gedaan aan het milieu. "Wij lopen voor op de Europese regelgeving van 2005 inzake voormontage door verwerkingsbedrijven. Wij halen bijvoorbeeld de batterij handmatig van een printplaat af, evenals de toonders, cartridges, etcetera. We maken een soort van vliegende start in de recycling want de hele infrastructuur is hier in Kapellebrug aanwezig. We hebben veel opslagruimte, vrachtwagens, heftrucks, een installatie om te wegen, enzovoorts. Bovendien hebben we de nodige technische kennis in huis. Aan de outputkant is alles geweldig goed geregeld. Probleem is de input want helaas is de aanvoer nog te kleinschalig. Er zou een soort van cultuuromslag moeten komen", leggen de beide ondernemers uit.

Rondleiding
Een rondleiding door het bedrijf voert langs paletten met oude monitoren, harde schijven, toetsenborden, etcetera. Ogenschijnlijk lijkt het dus allemaal mee te vallen met de aanvoer. Dus niet. Zeker niet als je bedenkt dat er een opslagcapaciteit is voor tienduizend computers. Enige honderden computers is dus veel te weinig. De 42-jarige Bogaert en zijn één jaar oudere kompaan Wessels zien echter wel degelijk toekomst weggelegd voor hun nieuwe bedrijf. Het computertijdperk is immers continu aan verandering onderhevig. De vervanging van dikke monitoren door platte 'tft' schermen is bijvoorbeeld in volle gang. Bovendien anticipeert het milieuvriendelijke Zeeuws-Vlaamse bedrijf zoals gezegd op de veranderende wetgeving. "Een voordeel bij ons is ook dat wij één prijs rekenen per palet, ongeacht het aantal kilo's. Men komt dus niet voor verrassingen te staan. Alles is bij ons heel duidelijk. Wij regelen het transport en de verwerking. Het enige dat een bedrijf moet doen is het palet klaarzetten" aldus Peter Bogaert.

Aandelen
Enige affiniteit met technische apparatuur - 'Ik weet hoe een processor en een printplaat eruit zien' - kan Peter niet ontzegd worden. Vader Willy Bogaert startte in 1958 een elektrotechnisch installatiebedrijf dat later uitgebreid werd met een winkel in huishoudelijke apparatuur in Hulst en Kloosterzande. Peter kwam in 1981 in de zaak en nam in 1989 het installatiegedeelte over. Zijn Hulster onderneming ETB Bogaert groeide uit tot een onderneming waar in de hoogtijdagen 12 mensen werkten. Zijn bedrijf fuseerde in 1998 met Lichtstudio Reijniers tot Elektra 21 dat vorig jaar de BOS-trofee won. Een verschil van inzicht met Frans Reijniers over de toekomst van Elektra 21 deed Peter Bogaert in 2002 besluiten om zijn aandelen te verkopen.

Opvolger
Ron Wessels: "Zelf vond ik het goed om mijn horizon te verruimen. Om er iets bij te doen. Ik wist dat Peter zijn bedrijf verkocht heeft, niet heel oud is en feeling heeft voor computer recycling, een branche waar toekomst in zit. Ook mijn vader startte in 1958 zijn zaak en ook ik ben opvolger in het bedrijf. Een ondernemer moet meegaan met de tijd omdat de wereld en de markt wijzigen. De politiek en het beleid veranderen eveneens. Als ondernemer moet je nieuwe uitdagingen durven aangaan. Dat hebben wij gedaan met ons recyclingbedrijf." Bogaert: "Recycling is een wereld op zich. We zijn gericht bedrijven gaan benaderen met een brochure. Bedrijven als Morres en Pabo leveren aan ons, maar probleem blijft dat er veel te weinig binnenkomt. Alles is geregeld maar er is geen grondstof. Het is te vergelijken met een hele mooie auto waar geen brandstof voor is."


...informeert
'de Ondernemer' mediapartner van Inter-Expo'

...start
'We maken een vliegende start'

...vernieuwt
Hollestelle: 'we hebben samen de goede keuze gemaakt'

...innoveert
"Syntens stimuleert innovatie"

...netwerkt
Zeeuws netwerk voor startende ondernemers

...waarschuwt
Ondernemers schriftelijk gewaarschuwd over bestemmingsplan

...spreekt
In't kort

...organiseert
Aansprekend congres over de arbeidsmarkt in 2010

...rijdt
Een overzicht van nieuwe bedrijfswagens
The big boyzzz...
Chrysler, Citroën
Fiat - Mitsubishi
Nissan - Santana
Seat - Volkswagen

...onderhandelt
Nieuwe projecten ondernemers- klankbord zeeland

...optimaliseert
Het is gewoon goed toeven in terneuzen

...presenteert
Tot 2020 vraag naar 300m2 bedrijven- terrein

...beperkt
Shell beperkt fakkeloverlast in Moerdijk

...stimuleert
Proefprojecten om samenwerking gemeenten bij uitvoering van bouwregelgeving te stimuleren

...selecteert
Breda potentiële regio voor GLS