In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2007
File not found.


















Bedrijven
DRV Accountants en Belastingadviseurs
De Sasse Poort
Mag ik alstublieft belasting betalen?

mr. Anja Zandee-Dingemanse is fiscalist en als partner verbonden aan DRV Accountants en Belasting-adviseurs, vestiging DRV Middelburg

Als u voor 1 juli een voorlopige aanslag aanvraagt, dan betaalt u geen heffingsrente. Het teveel betaalde bedrag krijgt u achteraf wel met 5% rente retour. Bovendien kunt u bij aanvraag van een aanslag voor 1 oktober deze belastingschuld nog in aftrek brengen. Dat is bijzonder. Want de belastingdienst ziet een belastingschuld niet als schuld.

Velen hebben onlangs de aangifte inkomstenbelasting ingediend. Bij het invullen van de aangifte blijft box 3 (de vermogensrendementsheffing) een merkwaardig fenomeen: is het een vermogens- of een inkomstenbelasting? Voor het resultaat maakt dat natuurlijk niet uit, want er moet hoe dan ook worden betaald. In box 3 zitten al uw bezittingen en schulden. Het saldo wordt belast en wel tegen 1,2 procent. Schulden zijn bij de vaststelling van het vermogen aftrekbaar. Met schulden van € 2.800 per persoon wordt echter geen rekening gehouden, omdat dat te ingewikkeld is. Wat daar moeilijk aan is, ontgaat mij eerlijk gezegd. Ook belastingschulden zijn niet aftrekbaar, omdat ook dat volgens de wetgever te ingewikkeld is.

Voor de heffing van box 3 zijn er dus schulden en schulden. Als de fiscus schuldeiser is, dan is iets geen schuld voor box 3. De belastingplichtige die hierover ging procederen begreep niet wat het uitmaakt wie de schuldeiser is voor de vraag óf er een schuld is. De rechter kon echter niets voor de belastingplichtige doen. De fiscale behandeling van belastingschulden was geen onaanvaardbare willekeur, maar een bewuste politieke keuze, aldus de Hoge Raad.

Ook in een andere situatie kon de Hoge Raad niets voor de belastingplichtige doen. Iemand had de belasting die hij moest betalen, net voor de jaarwisseling op de bankrekening van de belastingdienst gestort, terwijl er nog geen aanslag was opgelegd. Het geld stond op de peildatum van de vermogensrendementsheffing dus niet meer op zijn bankrekening. Zijn vermogen was daardoor lager. De inspecteur trok zich daar niets van aan en negeerde de spontane betaling. Ook in dit geval speelde de Hoge Raad de bal terug naar de politiek.

Belasting besparen Is er dan helemaal geen ruimte voor aftrek? Jawel, er is een goedkeurende regeling getroffen. Als u zelf voor 1 oktober van een jaar een voorlopige aanslag vraagt, mag u de daarin opgenomen belastingschuld per ultimo van dat jaar in aftrek brengen, óók als de aanslag nog niet is opgelegd. Door tijdig een voorlopige aanslag te vragen kunt u dus belasting besparen.

Ook vanwege de heffingsrente kan het interessant zijn om tijdig om een voorlopige aanslag te vragen. Per 1 januari 2006 is de periode waarover heffingsrente wordt berekend gewijzigd. Tot die tijd werd bij aanslagen inkomstenbelasting heffingsrente berekend vanaf de eerste dag na afloop van het belastingjaar (1 januari) tot aan de datum van de dagtekening van de aanslag. De aanvangsdatum is nu gewijzigd in 1 juli van het belastingjaar zelf. Als voor 1 juli een voorlopige aanslag over het lopende belastingjaar wordt opgelegd, is er geen heffingsrente verschuldigd. Bij een voorlopige aanslag over 2007 die gedagtekend is 31 augustus 2007 wordt er heffingsrente berekend van 1 juli tot en met 31 augustus 2007. Daarbij maakt het niet uit of het inkomen waarover de extra belasting wordt berekend nu in januari of december wordt verdiend. De heffingsrente is op dit moment 5%. Door tijdig een voorlopige aanslag aan te vragen kunt u deze hoge rentebetalingvoorkomen. Blijkt later dat u teveel heeft betaald, dan krijgt u dit bedrag met 5% rente terug!


...begint
Motorrijden wint terrein

...feest
Een nieuw begin

...zit
De stoel

...schrijft
Nieuw vakblad voor scheepsbouw

...innoveert
Zeeuwse ondernemers in MKB Innovatie Top 100

...wint
Innovatief sleepsysteem wint MKB Top 100

...kiest
'Begin op tijd met Bedrijfsoverdracht'

....presenteert
Ondernemersdebat over bedrijfsoverdracht

...verkoopt
Gratis themadag Bedrijfsoverdracht op 22 mei in Goes

...ontwerpt
Marlies Dekkers wil imperium

...neemt initiatief
Borgen van kennis bittere noodzaak

...eist
Transparante arbeidsmarkt vereist

...leert
Praktijk is beste leerschool

...in techniek
Imago techniek opvijzelen

...overschrijdt grenzen
Internationale handel in de lift

...pakt problemen aan
Geslaagde kick-off CWI

...valt op
Arbeidscommunicatie, de kunst van het opvallen

...begeleidt
Technisch personeel headhunten

...peilt
Het eerste cijfer van de barometer: 7,2

...rijdt
zakelijk onderweg

...samen sterk
BZW wil vooral samen sterk zijn

...belegt
De beleggingsadviseurs

...vist
Oosterscheldekreeft is echte delicatesse

...begeleidt
Goede vakmensen aan de slag in de techniek

...neemt af schijt
Ludiek afscheid op Haringparty 2007

...kijkt
De stand van zaken...

...werkt samen
Ondernemer en Zeelandhallen gaan door met Contacta