In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Maart 2006
File not found.


















Bedrijven
PriceWaterhouseCoopers
De VeyMestdagh
PricewaterhouseCoopers
Nieuwe elementen in de 30%-regeling

Onder de 30%-regeling kan voor buitenlandse werknemers onder voorwaarden 30% van het loon onbelast worden uitbetaald ter compensatie van de kosten die deze werknemer maakt om in Nederland te kunnen werken. Onlangs heeft het Ministerie van Financiën een nieuw vraag-en antwoordenbesluit uitgebracht over het vergoeden van extraterritoriale kosten en de 30%-regeling. Hierna zullen we ingaan op enkele belangrijke punten.


Drs. Sander van Gelderen en Mr. Rens Grimminck

De vrije vergoeding van extraterritoriale kosten
De 30%-regeling is alleen van toepassing op een beperkte groep werknemers met specifieke vaardigheden. Uitgangspunt bij de toepassing van de 30%-regeling is dat naast het overeengekomen loon een onbelaste vergoeding wordt verstrekt voor extraterritoriale kosten. Onder extraterritoriale kosten kan men verstaan kosten die verband houden met het tijdelijk verblijf in het land buiten het land van herkomst. De vraag is of dat deze werknemer in zijn aangifte inkomstenbelasting de extraterritoriale kosten in mindering mag brengen op zijn loon als zijn werkgever de 30%-regeling niet toepast. De staatssecretaris is van mening dat de aftrek van deze extra kosten in de aangifte inkomstenbelasting niet is toegestaan. De Nederlandse wetgeving kent sinds 1 januari 2001 geen mogelijkheden meer voor eventuele aftrek van beroepskosten en extraterritoriale kosten.

De grondslag van de 30%-regeling
De grondslag van de 30%-vergoeding bestaat uit al het loon uit tegenwoordige dienstbetrekking. De 30%-regeling mag alleen worden gebruikt als in of bij de arbeidsovereenkomst een aanvulling is opgenomen. Hiermee wordt contractueel vastgelegd dat de 30%-vergoeding afzonderlijk is overeengekomen en dat het loon dus arbeidsrechtelijk wordt verlaagd onder gelijktijdige toekenning van een vergoeding voor extraterritoriale kosten. Deze laatste vergoeding is onbelast. Dus netto houdt de werknemer meer over, aangezien slechts 70% van het loon wordt belast.

De 30%-bewijsregel
Voor toepassing van de 30%-bewijsregel is vereist dat de ingekomen werknemer kwalificeert als werknemer en dat hij wordt tewerkgesteld door een inhoudingsplichtige. De vraag luidt wanneer de 30%-bewijsregel ingaat als een ingekomen werknemer voorafgaande aan zijn tewerkstelling in Nederland een periode in het buitenland wordt tewerkgesteld. De staatssecretaris meldt hierover dat de looptijd van de bewijsregel ingaat op de eerste dag van tewerkstelling door de inhoudingsplichtige, ongeacht of dit in Nederland of in het buitenland is. U dient zich te realiseren dat de 30%-regeling niet achteraf kan worden aangevraagd.

Naheffing
Indien een werkgever naast de 30%-vergoeding ook extraterritoriale kosten vergoedt aan een werknemer, dan mag deze vergoeding niet onbelast gebeuren. Immers de 30%-vergoeding wordt geacht deze kosten als een forfait te dekken. Alsnog vergoeden moet dan als belast loon in aanmerking worden genomen, dan wel in mindering komen op de 30%-vergoeding. Als de werkgever echter toch overgaat tot het onbelast uitbetalen van de 30%-vergoeding en daarnaast ook nog extraterritoriale kosten vergoedt, kan dit leiden tot naheffing.

De beschrijving van bovenstaande punten is zeer beknopt. Voor een uitgebreid advies verzoeken wij u contact op te nemen met de heer Drs. S.R. van Gelderen, PricewaterhouseCoopers Belastingadviseurs N.V.


...speekt zich uit
Middelburg beheerst laten groeien

...loopt er modieus bij
Vollere dames willen er ook leuk uitzien

...ondersteunt projecten
Zeeuws-Vlaamse Soroptimisten vieren 40-jarig jubileum

...vervoert
Syntens ziet kansen voor de Zeeuwse transporteurs

...veredelt
Syntens als klankbord en kritische sparringpartner

...presenteert
TMF-directeur Cor Klos: 'Net dat steuntje in de rug wat ik nodig had'

...vraagt subsidie aan
Ruim 11.000 euro subsidie voor export

...informeert
Zakendoen in België

...doet zaken in het buitenland
Internationale Handelsdag op 8 april

...belegt
De Beleggings­adviseurs

...rijdt

De Ondernemer Bedrijfsauto­special 2006


  • Citroën
  • Fiat
  • Opel
  • Volkswagen
  • Hyundai
  • Isuzu
  • Land Rover
  • Nissan
  • Mitsubishi
  • Renault
  • Mercedes-Benz
  • Ford

...en privacy­bescherming
Privacy op de werkvloer

...debateert
Middelburgse politiek wil bedrijfsklimaat stimuleren

...spreekt
In 't kort

...bezoekt
Netwerken bij een dynamisch scheepsbouwbedrijf

...bekijkt de kantorenmarkt
Dynamis: 'Leer leven met nieuw evenwicht op kantorenmarkt'