In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2005
File not found.

















Indrukwekkende speech bij opening academisch jaar Roosevelt Academy

De komst van een universiteit in Middelburg (augustus 2004) betekent een stimulans voor de hele regio, in het bijzonder voor het Zeeuwse bedrijfsleven. Studierichtingen bij Roosevelt Academy en Hogeschool Zeeland worden in toenemende mate afgestemd op de (toekomstige) wensen van het bedrijfsleven.


Dr. Hedy Rose.

De opening van het nieuwe academisch jaar 2005/2006 van de Roosevelt Academy stond in het teken van de indrukwekkende speech 'Waarom heet ik nu Hetty Vermeulen?' van dr. Hedy Rose over vrijheid. „Students may never be afraid of the freedom of mind", verklaarde prof. dr. Hans Adriaansens, dean van de Roosevelt Academy waar de voertaal engels is. Hedy en haar man prof. dr. Peter Rose waren overgevlogen uit Amerika voor het bijwonen van de opening van het academisch jaar en gaven tevens in de twee dagen erna interessante lezingen. De 'impressive speech' in de Nieuwe Kerk te Middelburg tijdens de opening van het academisch jaar was een oorlogsverhaal. Hedy Rose werd geboren in Amsterdam als Hedwig Cohen en zat van 1942 tot 1945 ondergedoken. „Zeker in het jaar waarin herdacht wordt dat de oorlog 60 jaar geleden werd beëindigd, is het 'Anne Frank-verhaal' van Hedy Rose nog steeds actueel," stelde Adriaansens.


dr Hans Adriaansens.

Hij verwelkomde in zijn openingswoorden speciaal zijn collega's van andere universiteiten en van de Hogeschool Zeeland, commissaris van de koningin Van Gelder en burgemeester Schouwenaar van Middelburg.



Adembenemend
Tijdens de adembenemende toespraak van Hedy Rose kon men een speld horen vallen in de van een goede akoestiek voorziene monumentale kerk. „Today it's a very special day. It's a great honour to have been invited to speak here. My story is very much a story of Anne Frank.



"Hedy emigreerde aan het eind van de oorlog op 9-jarige leeftijd samen met haar oom en tante naar Amerika. In engels, afgewisseld met Nederlandse termen, vertelde ze dat ze met vader, moeder en oudere zus in de Pieter de Hoogstraat te Amsterdam woonde. Ze verloor beide ouders tijdens de oorlog. „A german soldier asked my father for a sigaret and said 'thanks'.
After he left my father swore en said 'rotmof'." Ze kan dit voorval nog als de dag van gisteren herinneren want haar vader was 'the gentlest man in the world'. Voor de kleine Hedwig kwam alles onwerkelijk over. „Why should it matter that I was jewish. I was dutch after all, like my mother.
A friend suddenly appeared to hate me. She called me a dirty jew. My father was taken away by the gestapo en samen met mijn moeder en zus verhuisde ik naar de Jan Evertsenstraat. Aan tante Toos vroeg ik 'waarom ben ik nu Hetty Vermeulen?' Ik las boeken van Tom Poes en Ollie B. Bommel 'and queen Wilhelmina, who was in England at that time, gave hope to the country. My father started sending letters from Westerbork. The last one came from Auschwitz. Than, no letters any more. We were devastated."

Het universiteitskoor.

Hoop
Hedy Rose vertelde dat het voedsel steeds schaarser werd en dat haar zieke moeder stierf. „I discovered that my mother died during the night. From now on my big sister was responsible for me." Ze klampte zich vast aan het gezegde 'hoop doet leven'. „We were still sitting in darkness and cold en we were hungry. But we were never without hope and finaly liberation came." Van de 140.000 joden in Nederland waren er aan het eind van de oorlog slechts 10.000 overgebleven. „They had hopes and dreams and were human beings like you and me. This must never happen again." Na een dankwoord van rector (dean) Adriaansens, ('thank you dr. Rose for the impressive speech about freedom') kreeg Hedy Rose een staande ovatie van de menigte in de Nieuwe Kerk.



Vervolgens vond er na een prima optreden van het universiteitszangkoor een receptie plaats om het academisch jaar feestelijk in te luiden.


...organiseert
Goede wisselwerking tussen gemeentebestuur en bedrijfsleven

...onderneemt
De stap naar het zelfstandig ondernemerschap wagen

...begeleidt
Merendeel bedrijfsoverdrachten slecht voorbereid

...informeert
Contacta weer tot de nok toe gevuld

...viert
5 jaar de Ondernemer

...innoveert
Gemak dient de mens en wordt gewaardeerd

...initiëert
Personeelswissel bij Syntens

....zorgt
Seminar "Met zorg ondernemen"

...presenteert
De Contacta in de Zeelandhallen

...stelt
Inhaalverbod op de Zeeuwse hoofdwegen

...werkt
Deelnemende bedrijven presenteren prima gamma

...onderscheidt
Paviljoen Schouwen-Duiveland groter dan vorig jaar

...promoot
Zeeuws-Vlaamse eenheid

...automatiseert
ICT Plein op de Contacta 2005

...overhandigt
Kwaliteitsprijs voor Dim van Dijke.

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...vestigt
Contacta en Ondernemers Contact Goes

...beschouwt
Zeeuwse bedrijfsleven presenteert MVO Blikopener Manifest

...staat
Deelnemers Contacta 2005

...werpt
Instroomprobleem in de procesindustrie

...spreekt
In 't kort

...bedenkt
Nieuwe ideeën belangrijk voor goed ondernemerschap

...opent
Indrukwekkende speech bij opening academisch jaar

...confronteert
Infobijeenkomst Business On Stage

...veilt
Junior Kamer Walcheren organiseert de JKW-veiling

...rijdt
Corvette, Opel Astra en Toyota Avensis

...beweegt
Traditionele rolverdeling in de bouw op de schop?

...ontwikkelt
Dynamiek onder bedrijfsruimtegebruikers hoog

...creëert
Nieuwe generatie Zeeuwse kunstenaars

...bezoekt
Als ondernemer terug op de Contacta