In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2007
File not found.

















Familiebedrijf staat centraal in Veere

Op maandag 10 december wordt in het gemeentehuis van Domburg de FOV trofee uitgereikt aan het meest duurzame, authentieke en klantvriendelijke kleine bedrijf in Veere. Geen wonder dat tijdens die festiviteiten het familiebedrijf centraal staat.

door Ron Gregoor


De slagerij een typisch voorbeeld van een familiebedrijf.
Foto: archief BN/DeStem

VEERE - Voor het eerst wordt in de gemeente Veere de prijs voor beste ondernemer uitgereikt door de Federatie van Ondernemers in Veere. Daarmee wil de federatie de kleine ondernemer in de gemeente in het zonnetje zetten. Kleine ondernemingen zijn in heel veel gevallen familiebedrijven. Ruim 55 procent van de Nederlandse bedrijven behoort tot deze categorie. Daarmee zijn familiebedrijven verantwoordelijk voor een groot deel van de werkgelegenheid en het bruto nationaal product. Geen worden dat het familiebedrijf steeds meer in de belangstelling komt te staan. De waarde van het familiebedrijf kan niet alleen worden bepaald door een rekensom aan de hand van financiële en fiscale waarderingssystemen. Ook emoties spelen een belangrijke rol. De emotionele waarde kan uiteindelijk de prijs drukken bij overdracht binnen de familie. Maar het kan de prijs ook opdrijven bij verkoop aan derden. Vooral op het platteland loopt de klant weg met het familiebedrijf. Immers, de meeste mensen kopen hun spullen liever bij een bekende dan bij een filiaal van een grootgrutter.

Nyenrode
Al deze aspecten komen op 10 december ter sprake in het gemeentehuis van Domburg als daar prof. Dr. Roberto H. Flören spreekt over 'de emotionele waarde van familiebedrijven'. "We hebben Flören gevraagd om te komen spreken omdat hij als geen ander zich verdiept heeft in het familiebedrijf", zegt organisator Cor Zuiddam van de FOV- trofee. Flören is verbonden aan de universiteit Nyenrode. De FOV Trofee zal worden uitgereikt door Commissaris van de Koningin in Zeeland, Karla Peijs. De bijeenkomst begint op maandag 10 december om 20.30 uur. Burgemeester Rob van der Zwaag van Veere neemt de presentatie voor zijn rekening.

Het programma is rond, de folders en deelnemersformulieren zijn de deur uit en de criteria waarop de jury straks de kandidaten beoordeelt, zijn vastgesteld. De eerste tien kandidaten hebben zich al aangemeld. De FOV wil de authentieke ondernemer, die naast de harde bedrijfseconomische, financiële, en marketing realiteit gastvrijheid uitstraalt in het zonnetje zetten. "Plezier in het ondernemen, een waarde zijn voor zijn omgeving, dat is belangrijk", zegt Zuiddam. "Wie weet waar deze man of vrouw zich schuilhoudt? Hoe meer inschrijvingen, hoe beter."

Families
De kans is groot dat de winnaar schuilt in een van de vele familiebedrijven, die de gemeente Veere kent. Zuiddam: "Niet alles draait om steeds meer groei en eerste prioriteit voor de stakeholders. Familiebedrijven geloven in hun eigen kunnen." Hij heeft wel iets met familiebedrijven. Die hebben zeker de toekomst. Ondanks het feit dat ondernemen steeds ingewikkelder wordt. "Dat een eigen bedrijf breekbaar is, weet iedereen je te vertellen voordat je überhaupt begonnen bent. Wat weet je van bedrijfsvoering? Weet je iets van de markt waarop je je begeeft, weet je iets van distributie, marketing, financiering, administratie? En dan niet te vergeten de wet- en regelgeving. Daarom benadrukken wij het belang van ondernemersverenigingen: de macht van het getal naar de regelende overheid. De gemeente Veere zit in een project van snoeien in vergunningen. We zijn benieuwd."

De FOV heeft 350 aangesloten leden, die allen een eigen bedrijf hebben. "Het is de maïzena tussen de lokale ondernemersverenigingen", zegt Zuiddam. Iedere Veerenaar kan zijn kandidaat- FOV winnaar aanmelden bij de organisatie. Die grote lijst kandidaten komt uiteindelijk terecht bij de selectiecommissie, die bestaat uit CDA- Statenlid Annelies Koppejan- Elsen, voormalig directeur bij De Schelde Rik Alkemade en Bram Maljaars, voormalig directeur van het Innovatie Centrum Zeeland. Die selectiecommissie is tevens jury.


...verkoopt
Exclusieve villa's verkopen

...opent
Contacta in nieuwe hallen

...fietst
Ride for the Roses komt naar Goes

...netwerkt
Contacta belangrijk voor Zeeland

...verbetert
Niet meer rijden voor een open deur

...ontwikkelt
Gebruik maken van kennis en netwerken

...start
Startersdag op zaterdag 3 november in Hotel Goes

....groeit
Weer groei aantal Zeeuwse starters

...zit
De stoel

...bekijkt
de Stand van Zaken

...presenteert
Starters presenteren zich

...werkt samen
Working Apart Together

...viert
Sterk door gezamenlijke uitstraling

...treft
Middelburg Plaza, zakelijk trefpunt

...onderneemt
Toekomstgericht ondernemen

...eet
Eten, drinken en zaken doen

...doceert
Rotary verruimt je blikveld

...peilt
Pas op de plaats

...organiseert
Centrale plaats voor Automotive Plein

...rijkt uit
Familiebedrijf staat centraal in Veere

...komt bijeen
Beleef het ondernemen in Zeeland

...investeert
RBC in zee met Zeelands Roem

...breekt
Record voor Zeelandhallen

...werkt
Grensoverschrijdend werken

...bekijkt
de Stand van Zaken

...bruist
Vlissingen bruist van energie

...leest
Nieuwe Zeelandboek is uit

...rijdt
Zakelijk onderweg

...inspireert
Landelijk MVO-congres naar Goes

...promote
Promoten van zakelijk toerisme

...geeft
De liefde voor de vrijheid

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...reageert
Veel respons op BOOST

...bekijkt
de Stand van Zaken

...huldigt
Pelgrims lijden voor het goede doel

...snoeit
Hoog in de bomen

...klaagt
Spannende terreinen

...denkt
Vastgoedwereld moet nadenken over klimaat