In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
December 2004
File not found.

















Begeleiding van vrouwen in de overgang

Marian de Ritter uit Hoek is per 1 november van dit jaar gestart als verpleegkundig overgangsconsulente. Haar kantoor is gevestigd aan de Axelsestraat 14 in Terneuzen. De praktijk is werkzaam onder de naam Care for Women, een landelijke organisatie die zich inzet om vrouwen in de overgang te begeleiden en te adviseren. Veel ziektekostenverzekeraars zijn al overtuigd van het nut van de overgangsconsulenten en vergoeden geheel of gedeeltelijk de consulten.


De overgangsconsulente: "De ene vrouw kan makkelijk leven met opvliegers, de andere juist niet."

Normaal gesproken zijn vrouwen van hun 45ste tot hun 55ste in de overgang. Tijdens de overgang verandert er nogal wat in het vrouwenlichaam. De vermindering van de productie van het vrouwelijk hormoon oestrogeen is daar debet aan. Vroeger zorgden de eitjes in de eierstokken voor dit hormoon, maar door het opraken van de eitjes wordt er minder oestrogeen gemaakt. Oestrogeen heeft een goede invloed op talrijke functies in het vrouwenlichaam zoals hart, bloedvaten, botten, hersenen, borsten en urinewegen. De organen gaan protesteren door de verminderde productie van oestrogeen: de vrouw krijgt overgangsklachten. Vaak wordt lacherig gedaan over opvliegers, maar feit is dat veel vrouwen in de overgang klachten hebben en zich ziek voelen. Voor de meeste klachten zijn er inmiddels goede oplossingen. Care for Women is een organisatie die zich richt op de zorgverlening in de overgang. De organisatie bestaat uit gediplomeerde verpleegkundigen: de overgangsconsulenten. Naast hun verpleegkundige opleiding hebben zij de specialistische opleiding gevolgd tot overgangsconsulent. Deze specialistische opleiding is gericht op de behandelmogelijkheden vanuit de reguliere geneeskunde, alsmede de complementaire therapie. Bestaande overgangsconsulenten leiden nieuwe consulenten op met behulp van onder andere gynaecologen.

Sociale vaardigheden
Marian de Ritter is sinds 1 november jongstleden 25 jaar in dienst van het Ziekenhuis Zeeuws-Vlaanderen. Na haar opleiding in het oude Julianaziekenhuis, is ze werkzaam op de afdeling kraam/gynaecologie van ziekenhuis De Honte in Terneuzen. Haar ondernemersactiviteiten verricht ze naast haar werkzaamheden als verpleegkundige. Het aantal consults bij de Zeeuws-Vlaamse is stijgende waardoor ze per week ruim 20 uur bezig is met haar eigen bedrijf. "Zo bekijk je de gezondheidszorg van twee kanten. Dat is op zich wel interessant. Bovendien beschik je als verpleegkundige over hoge sociale vaardigheden. Veel vrouwen vinden het alleen al fijn om te praten over de overgangsproblematiek. Het is een natuurlijk proces, maar je kunt je er wel ziek bij voelen en dan is het fijn om erkenning te krijgen", aldus Marian de Ritter die overgangsconsulente voor Zeeuws-Vlaanderen is. Michelle Swaager is Zeeuws overgangsconsulente boven de Westerschelde.

Marian maakt een onderverdeling in typische en a-typische overgangsklachten. Opvliegers en menstruatiestoornissen horen bij de eerste categorie. "Ieder mens is uniek. De ene vrouw kan makkelijk leven met opvliegers, de andere juist niet. Dan is het prettig dat wij er zijn. Sommige vrouwen transpireren enorm door opvliegers, vooral 's nachts. Dat kan behoorlijk belemmerend zijn. Bijvoorbeeld als je vijf keer je bed uit moet om de boel te verschonen. Tot de a-typische klachten horen bijvoorbeeld gewrichtspijnen, vermoeidheid, stemmingswisselingen en psychische klachten. Een overgangsconsulente legt uit waar de klachten vandaan komen en adviseert de vrouwen wat ze het beste kunnen doen. Soms verwijst de consulente door naar een huisarts voor hormoontherapie. Daarnaast wordt er gewezen op diverse andere mogelijkheden zoals homeopathie en fytotherapie (kruidentherapie). Bij het eerste consult bekijk je welke klachten iemand heeft en bij het tweede consult worden de adviezen geëvalueerd en wordt bekeken welke gevolgen de klachten hebben. Daarbij wordt bloedsuiker- en cholestorolgehalte plus bloeddruk gemeten."

Het opstarten van een eigen bedrijf was wel even wennen voor Marian de Ritter. "Ik heb een goed ondernemingsplan plus financieel plan opgesteld, maar als verpleegkundige beschik je toch niet echt over ondernemingsbloed. Je moet het knopje omzetten en leren ondernemen. Gelukkig krijg je veel steun van de stichting Care for Women. Ik ben BIG-geregistreerd, net als fysiotherapeuten en artsen. BIG staat voor Beroepen Individuele Gezondheidszorg. Je bent daarbij verplicht om de handelingen kundig te verrichten."

Marian de Ritter is getrouwd met Maarten en moeder van dochters Saskia (13) en Simone (10). "Ik ben 42 en ga dus straks zelf ook in de overgang. Ik zie daar niet tegenop want ik weet precies wat ik moet doen tegen de klachten", lacht Marian. De 80 consulenten van Care for Women in Nederland zijn te bereiken via het landelijke telefoonnummer 0900-1481. Men wordt dan direct doorverbonden met een overgangsconsulente in de buurt. Marian de Ritter is tevens te bereiken via 0115-648806 of marianfazer@zeelandnet.nl


...spreekt
'Nederlandse overheid is anti-familiebedrijf'

...start
Begeleiding van vrouwen in de overgang

...innoveert
Gecontroleerde groei dankzij digitalisering

...zoekt
Gezocht: Kandidaten Zeeuwse Innovatie- prijs Emergo 2005

...stopt
Opvolger Zeeuwse ondernemer lastig te vinden

...biedt
Ondernemingsbeurs brengt kopers en verkopers bij elkaar

...organiseert
Ethisch ondernemen in Grote Kerk Goes

...profileert
Lions Club Goes profileert zich

...belegt
De beleggings- adviseurs

...wijzigt
Worden grijze kentekens volgend jaar geel?

....onderneemt
Een zakelijk goed huwelijk

...introduceert
Nieuwe wetgeving moet kwaliteitsimpuls geven

...informeert
De bijleenregeling en de bijleenregeling bij echtscheiding

...analyseert
Ondernemen: leidend of lijdend?

...regelt
Mijn bedrijf is mijn pensioen

...groeit
Oei, oei, ik groei !!

...adviseert
Oei ik Groei!

...helpt
Valkuilen voor snelgroeiende ondernemers

...digitaliseert
"Begin vooral tijdig met de digitale aangifte"

...combineert
Alles over de nieuwe Wet kinderopvang, ingaande 1 januari 2005

...verandert
Werkruimteregeling vanaf 1 januari 2005

...waardeert
Afwaarderen van leningen en deelnemingen

...prolongeert
Wegens succes geprolongeerd

...promoot
Aanvang campagne De GrijsGroene Motor

...rijdt
Zakelijk onderweg

...plant
'Jij bent aan Z' geeft aanzet om eigen loopbaan te organiseren

...huisvest
'Kantorenmarkt lijdt aan fruitschaal- syndroom'

...intensiveert
Nog meer inzet voor West-Brabant

...leest
In 't kort