In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juni 2007
File not found.

















Makelaars positief over toekomst

Acht makelaars uit Zeeland discussiëren onder leiding van oud- gedeputeerde en voormalig burgemeester van Terneuzen Ron Barbé over bedrijventerreinen en bedrijfsonroerend goed. In het tweede deel van het gesprek stellen de deelnemers dat Zeeland landelijk beter op de kaart gezet moet worden. Nu komt de rol van de politiek aan bod.

door Ron Gregoor



De politiek speelt natuurlijk een belangrijke rol in al die ontwikkelingen. "Eigenlijk hadden we hier wel met een paar politici, een gedeputeerde of wethouders van ruimtelijke ordening over willen praten", suggereert Pieter Nienhuis. Maar ze zijn er niet, dus kan het gezelschap naar hartelust zijn hart luchten over het al dan niet functioneren van de politiek en daaraan gekoppeld het ambtelijk apparaat.

De WCT- kwestie is hier een mooi voorbeeld van. De Raad van State heeft bezwaren tegen de aanleg van de containerfaciliteiten gegrond verklaard. Ten onrechte? Kuzee: "Landelijk gezien was er veel oppositie tegen. Ik denk dat wij in Zeeland niet genoeg rekening hebben gehouden met de nevenactiviteiten, de gevolgen daarvan. Het containervervoer over land, het spoor dus, moet goed geregeld zijn."

Maar, zo stelt Barbé, tot in Zeeland hebben wij dat redelijk onder controle.. Over de regelgeving in het kader van bezwaarprocedures willen de makelaars het toch nog wel even hebben. "Een kleine groep mensen is in staat om belangrijke projecten vele jaren te vertragen. Dat kan niet goed zijn", aldus Schulting. Er zijn inderdaad tal van mogelijkheden om een project tot in lengte van jaren tegen te houden. Bezwaar tegen een artikel 19- procedure, tegen de bouwvergunning, tegen een kapvergunning, tegen een aanlegvergunning, tegen een hinderwetvergunning.

De wet biedt heel veel mogelijkheden om de burger te beschermen en de projectontwikkelaar tot wanhoop te drijven. "Het is moeilijk discussiëren met jongens die er lol in hebben overal tegen te zijn. Dat schiet niet op", vindt Schulting. "Je zou eigenlijk in de wet ruimtelijke ordening de termijnen aan moeten passen in die zin, dat je wel bezwaar kan maken, maar dat binnen een bepaalde tijd de zaak afgehandeld moet zijn. Dan weet iedereen waar hij aan toe is", zegt Nienhuis.


Jeroen Verstraeten.

Blokker op bedrijventerrein De detailhandel komt ter sprake. Mag je bijvoorbeeld in de periferie van een stad winkels plaatsen die eigenlijk in een binnenstad thuis horen. De problematiek doet zich veelal voor in de omgeving van meubelboulevards, of, erger nog, op bedrijventerreinen. Daar zie je nog wel eens een Media Markt of, sterker nog, een Blokker of Marskramer.

De heren komen er niet uit. Als winkels zich vestigen in de periferie van de grote steden, waar klanten makkelijk hun auto kwijt kunnen, zouden ze wel eens een fikse concurrent van de binnensteden kunnen worden. Die stromen leeg. Moeten we dat willen en, sterker, moeten makelaars daaraan meewerken, wil Barbé weten.


Ron Barbé.

Dat ligt er helemaal aan, is het gezelschap eensgezind. In Middelburg bijvoorbeeld moet dat kunnen. Kuzee legt uit waarom: "De infrastructuur in die stad is zodanig, dat je heel moeilijk in de binnenstad kunt komen. Daar komt nog bij dat er amper parkeergelegenheid is. Aan de andere kant heeft Middelburg wel een historisch hart met een bepaalde structuur. Dat vraagt om bepaalde winkelformules. Aparte, leuke winkeltjes, waar mensen komen funshoppen. Dan heb ik geen problemen met een Media Markt buiten de binnenstad."

Vlissingen is bijvoorbeeld weer een ander verhaal, vinden velen. Daar is de binnenstad niet zo historisch, kan er weer veel meer. Een Media Markt in het centrum bijvoorbeeld. Over de steden gesproken, de bereikbaarheid van de binnensteden is velen een doorn in het oog. Middelburg is een ramp, Goes is de laatste tijd wat beter. Moeilijk om er te komen en als je er eenmaal bent kun je je auto niet kwijt. Kuzee: "Veertig jaar geleden werd er al gesproken over een grote ondergrondse parkeergarage. Daar is het nooit van gekomen.

En parkeergelegenheid is o zo belangrijk voor een stad." Nu wordt er overigens opnieuw gesproken over de aanleg van een parkeergarage. Zoals er ook plannen zijn voor een ondergronds parkeerdek in Goes met 550 plaatsen. Dat zou een heel goede ontwikkeling zijn, vinden de makelaars.


Kees Schreuder.

Spelen de makelaars een rol het opknappen van verpauperde bedrijventerreinen? Fermont: "Met de verpaupering val het erg mee. Er zijn wel gebouwen, die er niet uit zien, maar dan hebben we het niet over hele bedrijventerreinen. Dan kun je de zaak revitaliseren. Maar bij gebouwen spreek je vaak van individuele bedrijven, die hun pand niet goed beheren. "

Aerssens' handen jeuken wel eens als hij dit soort bouwval ziet. "Ik zou ze graag onder handen nemen, maar het is wat mijn collega zegt, het zijn vaak eigendommen van individuele bedrijven." De meningen zijn duidelijk, maar om nu eensluidende conclusies te trekken uit de discussie? Nee, dat gaat wat te ver. Duidelijk is wel dat de makelaars behoefte hebben om aan tafel te zitten met de politiek. Want dat er hier en daar nog wel eens wat wrijving is tussen de verkopers van bedrijfspanden en de overheid, dat wordt wel duidelijk. Voor volgend jaar zijn we dan ook van plan om aan de tafel een aantal politici en bestuurders uit te nodigen. Wethouders van ruimtelijke ordening of een gedeputeerde voor die hoognodige helicopterview.

De deelnemers aan de discussie over bedrijfsonroerend goed zijn: Kees Schreuder, Sinke Komejan: Freek Kuzee, Maat & Kuzee: Anco de Putter, Putter Vastgoed: Jeroen Verstraeten, Kindt & Biesbroeck: Arthur Aerssens, Aerssens & Pateer: Peter Nienhuis, Synchro: Paul Fermont, Faasse & Fermont: Wessel Schulting, Schulting & Partners.


...eet
Een hapje en een goed glas wijn

...beoogt
Ezinga beoogd voorzitter Hiswa

...zit
De stoel

...kijkt
De stand van zaken

...innoveert
Vijf nominaties voor Zeeuwse innovatieprijs Emergo

...ontwikkelt
ZIE-evenement ’Open innovatie’:dé meest actuele visie op innovatie

...zorgt
Zeeland biedt kansen voor zorgtoerisme

....bezoekt
Presentatie 'Vakantie met Zorg in Zeeland' op Neeltje Jans

...benadert
Zorgtoerist vaak teleurgesteld in Zeeland

...viert
Mooie kavels op JKW Veiling

...komt
Beleef het ondernemen in Zeeland

...kookt
Koken met de Oosterscheldekreeft

...wisselt
'Mensenkennis' bij Jong Management

...bouwt
Rabo heeft nu eigen woonshops

...peilt
Ondernemer iets optimistischer: 7,3

...installeert
Marten Wiersma: Groei op Zeeuwse schaal

...spint
Beste ondernemer spint garen bij winst BOOST 2007-prijs

...doorbreekt
Arbeidsmarkt lijkt soms op een betonnen muur

...rijdt
Jaguar XKR convertible: De roofkat slaat terug

...discuseert
Niet ieder dorp zijn eigen 'Borssele'

...beslist
De randstad heeft nog weinig interesse in Zeeland

...investeert
Makelaars positief over toekomst

...ontsnapt
'Van bedrijventerrein moet je iets moois maken'

...belegt
De beleggingsadviseurs

...financeert
Capaciteiten belangrijk voor financiering

...loopt
Werkgevers Servicepunt brengt partijen bij elkaar