In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
December 2004
File not found.

















Oei, ik groei

Help ik Groei! Groei is niet voor elke ondernemer een zegen. De Ondernemer vroeg aan drie adviseurs uit de praktijk hun tips te geven over hoe om te gaan met groei (van de onderneming dan...).


Een kreet die ik vaak in een andere context hoor, maar die zeker ook van toepassing is op bedrijven is: "Oei, ik groei".

Als groeiend bedrijf loopt u tegen diverse groeistuipen aan. Positief ingesteld als u bent en vol energie ziet u volop kansen in de markt, maar anderzijds zijn er ook, mogelijk minder zichtbare, bedreigingen. Hieronder vindt u enkele valkuilen en tips gericht op voorbereiding, personeel en financiering waar u als groeiende ondernemer hopelijk uw voordeel mee kunt doen.

Voorbereiding
Het is belangrijk om uzelf vooraf een aantal belangrijke vragen te stellen. Waarom wilt u groeien, bent u wel geschikt om te groeien, op welke (nieuwe) klanten gaat u zich richten, hoe ziet uw groeimarkt eruit, bent u gekwalificeerd genoeg en hebt u voldoende gekwalificeerd personeel?

Personele bezeting
Essentieel is dat u voor en tijdens het groeien van uw bedrijf periodiek uw kwalitatieve en kwantitatieve personele bezetting analyseert en optimaliseert. Heeft u nagedacht over uw groeiverwachting ten aanzien van de personeelsomvang en hoe wilt u deze in gaan vullen? Het is niet altijd makkelijk om, op korte termijn, aan voldoende gekwalificeerd personeel te komen en het is ook moeilijk om mensen weer te ontslaan. Wat is dan in uw geval raadzaam; zelf personeel aan gaan nemen, schakelt u een uitzendorganisatie in en wat als het minder mocht gaan? Door (te) snelle groei is bij het management vaak de interne rolverdeling niet helder. Heeft u een duidelijke strategie en voldoende middelen om deze uit te voeren? Denkt u hierbij aan voldoende mogelijkheden om taken te delegeren en nieuwe werkzaamheden in te kunnen passen. Een andere belangrijke, doch vaak ondergewaardeerde peiler binnen ieder bedrijf is de administratie. Als (groeiende) ondernemer is het uiteraard zeer belangrijk om veel in de weer te zijn voor en met klanten, maar zonder deugdelijke administratie houdt de onderneming al snel op te bestaan.

Financiering
Vaak is er te weinig eigen vermogen, waardoor banken nog wel eens terughoudend zijn. Het is dus zaak om voor voldoende risicodragend vermogen te zorgen. Om bij (snelle) groeiers toch financiering mogelijk te maken, moet worden getracht de financiële basis van de onderneming te verbreden door inpassing van risicodragend vermogen.

Uitgangspunt voor een venture capitalist is vaak dat na een aantal jaren het kapitaal uit het bedrijf kan worden gehaald. Voorwaarde is dus dat het bedrijf zelf in staat is binnen een afzienbare tijd voldoende eigen vermogen te genereren. Hieronder volgen enkele suggesties. Wilt u geld krijgen, dan moet u zorgen voor een onderbouwd ondernemersplan. De tijd dat op basis van een volgeschreven A4'tje de miljoenen binnenstroomden, is helaas al heel lang voorbij. Door de slechte economie zijn er te weinig mensen die het risico nemen om te innoveren. Veel fondsen willen hun geld wel ergens instoppen, maar kunnen geen ondernemers vinden die het risico van innovatie echt aandurven. Laat zien dat u wél durft en onderbouw waarom dat zo is.

Veel fondsen hebben een soort houdbaarheidsdatum voor hun geld. Ze willen wel geld investeren, als ze er iets voor terugkrijgen. Hoe sneller ze opbrengst willen zien, hoe hoger de druk is. Informeer dus goed naar wat uw venture capitalist wil bereiken. Als dat voor u niet reëel is, ga dan op zoek naar een ander.

Investeringen zijn enerzijds innovatiegericht, maar anderzijds zeer sterk gericht op ondernemerschap. Uw ondernemersgeest en uw ondernemersplan zijn dus essentieel om in aanmerking te komen voor durfkapitaal. Informeer bij ervaren collega-ondernemers en neem eventueel een ondernemersadviseur met ervaring in de arm.

Tot slot zijn naast cijfers en verwachtingen de in het verleden behaalde prestaties van het zittende managementteam veel belangrijker geworden. Zij moeten op eigen kracht het bedrijf succes hebben gebracht of ze moeten op een andere manier zakelijk gezegevierd hebben.

Info: Marco Goovers, Rabobank Beveland.


...spreekt
'Nederlandse overheid is anti-familiebedrijf'

...start
Begeleiding van vrouwen in de overgang

...innoveert
Gecontroleerde groei dankzij digitalisering

...zoekt
Gezocht: Kandidaten Zeeuwse Innovatie- prijs Emergo 2005

...stopt
Opvolger Zeeuwse ondernemer lastig te vinden

...biedt
Ondernemingsbeurs brengt kopers en verkopers bij elkaar

...organiseert
Ethisch ondernemen in Grote Kerk Goes

...profileert
Lions Club Goes profileert zich

...belegt
De beleggings- adviseurs

...wijzigt
Worden grijze kentekens volgend jaar geel?

....onderneemt
Een zakelijk goed huwelijk

...introduceert
Nieuwe wetgeving moet kwaliteitsimpuls geven

...informeert
De bijleenregeling en de bijleenregeling bij echtscheiding

...analyseert
Ondernemen: leidend of lijdend?

...regelt
Mijn bedrijf is mijn pensioen

...groeit
Oei, oei, ik groei !!

...adviseert
Oei ik Groei!

...helpt
Valkuilen voor snelgroeiende ondernemers

...digitaliseert
"Begin vooral tijdig met de digitale aangifte"

...combineert
Alles over de nieuwe Wet kinderopvang, ingaande 1 januari 2005

...verandert
Werkruimteregeling vanaf 1 januari 2005

...waardeert
Afwaarderen van leningen en deelnemingen

...prolongeert
Wegens succes geprolongeerd

...promoot
Aanvang campagne De GrijsGroene Motor

...rijdt
Zakelijk onderweg

...plant
'Jij bent aan Z' geeft aanzet om eigen loopbaan te organiseren

...huisvest
'Kantorenmarkt lijdt aan fruitschaal- syndroom'

...intensiveert
Nog meer inzet voor West-Brabant

...leest
In 't kort