In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
December 2004
File not found.

















Mijn bedrijf is mijn pensioen

Een ondernemer is in de eerste plaats bezig met het uitoefenen van zijn vak. Daarnaast zal een ondernemer echter aandacht moeten hebben voor zijn financiële toekomst. In de komende jaren zullen veel ondernemers van de naoorlogse babyboom hun ondernemerschap beëindigen.

Een veelgehoorde opmerking is in dit geval dat het bedrijf van de ondernemer zijn pensioen is. Hoe hun oudedag is geregeld zal daarbij vaak afhangen van de vraag of er een opvolger is en of die opvolger de overnameprijs kan voldoen. Een ondernemer kan dus wachten met het regelen van zijn pensioen tot hij het ondernemerschap beëindigt, hetgeen de nodige onzekerheid inhoudt, of hij werkt er tijdens het actieve ondernemerschap reeds aan. De wijze waarop een oudedagsvoorziening kan worden opgebouwd is mede afhankelijk van het soort ondernemer. Er wordt namelijk onderscheid gemaakt tussen de zelfstandige ondernemer, bijvoorbeeld een eenmanszaak of vennootschap onder firma en de directeur grootaandeelhouder met een eigen BV.

De zelfstandig ondernemer en pensioen
Zelfstandig ondernemers hebben in tegenstelling tot werknemers geen dienstbetrekking. Voor hen bestaat dan ook niet de mogelijkheid om een pensioenregeling te treffen. Om een ondernemer toch in staat te stellen iets aan de oudedag te doen bestaat de mogelijkheid deel te nemen aan de oudedagsreserve. Feitelijk is de oudedagsreserve niet meer dan een aftrekpost ter hoogte van 12% van de jaarlijkse winst met een maximum van e 10.799 (bedrag 2004). De ondernemer verruimt daarmee weliswaar zijn liquiditeit, maar bouwt nog niet daadwerkelijk een oudedagsvoorziening op. Sterker nog, het enige dat wordt opgebouwd is een schuld aan de belastingdienst die op enig moment moet worden ingelost. Wil een ondernemer van zijn oudedagsreserve een echte toekomstvoorziening maken dan zal er gespaard moeten worden om de belastingclaim te voldoen èn om een voorziening op te bouwen. Een doeltreffende manier om van de oudedagsreserve een oudedagsvoorziening te maken is dan ook de oudedagsreserve geheel of desgewenst gedeeltelijk om te zetten in een lijfrente. Op die manier wordt enerzijds een oudedagsvoorziening getroffen en anderzijds de belastingclaim uitgesteld totdat de lijfrentetermijnen worden uitgekeerd.

De zelfstandig ondernemer en bedrijfsbeëindiging
De winst die wordt behaald bij het beëindigen van een onderneming is belast tegen het progressieve tarief in de inkomstenbelasting. Dat betekent dat een groot deel van de verkoopopbrengst van een bedrijf tot wel 52% richting fiscus verdwijnt. Een dergelijke forse heffing ineens kan vermeden worden door gebruik te maken van de stakingslijfrente. Op die wijze kan met recht gesteld worden dat "mijn bedrijf mijn pensioen is". Naast het feit dat een stakingslijfrente een echte oudedagsvoorziening is, heeft een dergelijke lijfrente het voordeel dat er belasting wordt geheven over de lijfrentetermijnen in plaats van over de overdrachtswinst ineens. Dat levert een progressievoordeel op. In 2004 kan op die manier maximaal een bedrag van e 396.054 worden omgezet in een stakingslijfrente.

De directeur grootaandeelhouder
Een directeur grootaandeelhouder (DGA) is in feite een gewone werknemer en heeft daardoor de mogelijkheid om, anders dan de zelfstandige ondernemer, pensioen op te bouwen. Dat pensioen kan worden uitgevoerd door zijn BV, ook wel 'eigen beheer' genoemd, of door een professionele verzekeraar.

Eigen beheer
De redenen om het pensioen in eigen beheer te houden kunnen liggen op het vlak van verruiming van de liquiditeit en kostenbesparing. Een DGA zal het geld graag in zijn bedrijf willen houden. Voorwaarde is dat hij tenminste 10% van de aandelen in de BV heeft. De uitvoering van het pensioen geschiedt geheel door de BV. Het bedrijf moet daartoe wel financieel in staat zijn.

Verzekeren
Het pensioen van een DGA kan uiteraard worden verzekerd. Dat kan de nodige voordelen hebben. Behalve dat een verzekerd pensioen zekerheid biedt, omdat het pensioen uit de risicosfeer van de onderneming wordt gehaald, kan er via een verzekerde regeling meer pensioen worden opgebouwd. Doordat met een lagere AOW-franchise mag worden gerekend ligt de pensioengrondslag zo'n e 5.178 hoger. Verder kan bijvoorbeeld ook over loon in natura worden opgebouwd. Een verzekerd pensioen kost weliswaar verzekeringspremie, maar daar staat tegenover dat voor een pensioen in eigen beheer de nodige adviseurs- en accountantskosten moeten worden gemaakt.

De gulden middenweg
Een DGA die eigen beheer wil voeren, maar tevens zekerheid wenst, kan dat verwezenlijken met behulp van een zogenaamde dekkingspolis.

Dit is een polis die door de BV wordt gesloten met de bedoeling het geld voor het pensioen in eigen beheer, bijeen te brengen. Het aardige is dat het mogelijk is de uitkering naar eigen goeddunken te besteden. Boven-dien staat het de DGA vrij om in de verzekering een gegarandeerd kapitaal op te bouwen of te beleggen.

Tot slot
Een ondernemer investeert in zijn bedrijf, maar moet zeker ook in zijn financiële toekomst investeren. Daarmee moet hij niet wachten tot het einde van de onderneming, maar al tijdens het actieve ondernemerschap een begin maken.

T.J. van der Ree MFP
Property and Private Finance BV
Bergen op Zoom


...spreekt
'Nederlandse overheid is anti-familiebedrijf'

...start
Begeleiding van vrouwen in de overgang

...innoveert
Gecontroleerde groei dankzij digitalisering

...zoekt
Gezocht: Kandidaten Zeeuwse Innovatie- prijs Emergo 2005

...stopt
Opvolger Zeeuwse ondernemer lastig te vinden

...biedt
Ondernemingsbeurs brengt kopers en verkopers bij elkaar

...organiseert
Ethisch ondernemen in Grote Kerk Goes

...profileert
Lions Club Goes profileert zich

...belegt
De beleggings- adviseurs

...wijzigt
Worden grijze kentekens volgend jaar geel?

....onderneemt
Een zakelijk goed huwelijk

...introduceert
Nieuwe wetgeving moet kwaliteitsimpuls geven

...informeert
De bijleenregeling en de bijleenregeling bij echtscheiding

...analyseert
Ondernemen: leidend of lijdend?

...regelt
Mijn bedrijf is mijn pensioen

...groeit
Oei, oei, ik groei !!

...adviseert
Oei ik Groei!

...helpt
Valkuilen voor snelgroeiende ondernemers

...digitaliseert
"Begin vooral tijdig met de digitale aangifte"

...combineert
Alles over de nieuwe Wet kinderopvang, ingaande 1 januari 2005

...verandert
Werkruimteregeling vanaf 1 januari 2005

...waardeert
Afwaarderen van leningen en deelnemingen

...prolongeert
Wegens succes geprolongeerd

...promoot
Aanvang campagne De GrijsGroene Motor

...rijdt
Zakelijk onderweg

...plant
'Jij bent aan Z' geeft aanzet om eigen loopbaan te organiseren

...huisvest
'Kantorenmarkt lijdt aan fruitschaal- syndroom'

...intensiveert
Nog meer inzet voor West-Brabant

...leest
In 't kort