In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
December 2004
File not found.

















Gecontroleerde groei dankzij digitalisering

Peter Brouwer oprichter van TOP-Recreatie in Middelburg zocht niet voor niets bijna drie jaar geleden contact met Syntens, het innovatienetwerk voor ondernemers. "We hadden onze brochure op internet gezet en dat was het. Ik wist dat er meer mogelijk moest zijn maar ik had echt geen idee wat precies." Inmiddels is vrijwel het hele bedrijfsproces gedigitaliseerd.


De medewerkers van TOP-Recreatie ondervinden veel gemak van hun samenwerking met Syntens.

TOP-Recreatie organiseert recreatieprogramma's in de breedste zin van het woord voor campings, bungalow- en vakantieparken door heel Nederland. Het bedrijf levert zowel de recreatiemedewerkers als de programma's. TOP-Recreatie gaat uit van klantgericht maatwerk en legt de nadruk op kwaliteit. Van de 1200 mensen die zich voor het seizoen 2004 aanmeldden als medewerkers, zijn er uiteindelijke 350 aangenomen. "Het lijkt een makkelijk vakantiebaantje maar de praktijk is anders", zegt Brouwer. "Bij onze eerste selectie op opleiding, interesse en ervaring valt al tweederde af. Bij ons trainingsweekeinde nog eens een derde. Maar dan houden we wel een ploeg medewerkers over die we met een gerust hart naar onze klanten sturen."

Handmatig
Begonnen in 1998 in Zeeland, heeft TOP-Recreatie een forse maar gecontroleerde groei doorgemaakt. Die is vooral ontstaan nadat de bedrijfsprocessen modulair zijn ondergebracht in een softwareprogramma. "Tot begin 2002 deden we hier op kantoor alles handmatig", vertelt Brouwer. "Dat kostte enorm veel tijd en energie. De kans op het maken van fouten was altijd aanwezig. Ik wilde internet gaan gebruiken om de zaken anders op te zetten maar wist niet hoe ik dat moest aanpakken. Omdat ik wel eens van Syntens had gehoord, ben ik naar deze adviseurs gestapt."

Nederland gaat digitaal
Uit die eerste gesprekken, die in het kader van het project Nederland gaat digitaal werden gehouden, kwam de noodzaak van een webbased softwarepakket naar voren. Syntens-adviseur Robert Bakker bracht Brouwer in contact met [FrisBEE], een internetbedrijf gericht op het MKB uit Vlissingen. Brouwer: "Inmiddels zijn we bijna collega's van elkaar geworden, zo nauw werken we samen. Er is elke week wel even overleg." Fasegewijs heeft [FrisBEE] de hele backoffice in databases ondergebracht. Het begon met de aanmeldingsformulieren. Mensen die bij TOP-Recreatie willen werken kunnen zo'n formulier via de site opvragen en invullen waarna de gegevens direct in een database terechtkomen. Vervolgens werden de trainingen op de site gezet en kregen de geselecteerden voor de trainingen automatisch bericht voor welke cursus zij waren ingedeeld. Ook is er een gedigitaliseerd kaartsysteem gemaakt waarbij elke medewerker de eigen kaart kan opvragen met alle relevante gegevens. De laatste aanvullingen van het backoffice programma betreffen de facturering en de evaluatieformulieren.

Succesvol innoveren
Brouwer heeft dit jaar nog enkele gesprekken met Syntens-adviseur Robert Bakker gehad. "De eerste gesprekken waren behoorlijk abstract. Nu is alles veel concreter en zijn mijn vragen ook praktischer van aard. De Syntens-adviseur is klankbord en heeft waar nodig mijn ideeën gestroomlijnd." Volgens Brouwer had hij nooit zo kunnen groeien zonder de ondersteuning van Syntens en de digitalisering van zijn bedrijfsprocessen. "Het blijven forse investeringen die wij doen want het systeem moet altijd geactualiseerd en aangevuld worden. Maar we hebben nog net zoveel kantoormedewerkers als drie jaar geleden, onze porto-, kopieer- en drukwerkkosten zijn enorm gedaald en de telefoon gaat nauwelijks meer. Ik heb nu alle tijd om de contacten met mijn bestaande klanten te onderhouden en nieuwe klanten te werven."

Internet: http://www.toprecreatie.nl


...spreekt
'Nederlandse overheid is anti-familiebedrijf'

...start
Begeleiding van vrouwen in de overgang

...innoveert
Gecontroleerde groei dankzij digitalisering

...zoekt
Gezocht: Kandidaten Zeeuwse Innovatie- prijs Emergo 2005

...stopt
Opvolger Zeeuwse ondernemer lastig te vinden

...biedt
Ondernemingsbeurs brengt kopers en verkopers bij elkaar

...organiseert
Ethisch ondernemen in Grote Kerk Goes

...profileert
Lions Club Goes profileert zich

...belegt
De beleggings- adviseurs

...wijzigt
Worden grijze kentekens volgend jaar geel?

....onderneemt
Een zakelijk goed huwelijk

...introduceert
Nieuwe wetgeving moet kwaliteitsimpuls geven

...informeert
De bijleenregeling en de bijleenregeling bij echtscheiding

...analyseert
Ondernemen: leidend of lijdend?

...regelt
Mijn bedrijf is mijn pensioen

...groeit
Oei, oei, ik groei !!

...adviseert
Oei ik Groei!

...helpt
Valkuilen voor snelgroeiende ondernemers

...digitaliseert
"Begin vooral tijdig met de digitale aangifte"

...combineert
Alles over de nieuwe Wet kinderopvang, ingaande 1 januari 2005

...verandert
Werkruimteregeling vanaf 1 januari 2005

...waardeert
Afwaarderen van leningen en deelnemingen

...prolongeert
Wegens succes geprolongeerd

...promoot
Aanvang campagne De GrijsGroene Motor

...rijdt
Zakelijk onderweg

...plant
'Jij bent aan Z' geeft aanzet om eigen loopbaan te organiseren

...huisvest
'Kantorenmarkt lijdt aan fruitschaal- syndroom'

...intensiveert
Nog meer inzet voor West-Brabant

...leest
In 't kort